Toufaha, een heerlijk zomerdrankje

0

De Libanese keuken vind ik echt een ontdekking! Waarom hebben we daar in Nederland niet veel eerder mee kennis gemaakt? Veganistische heerlijkheden van gerookte aubergines, hummus en muhamarra, maar ook geroosterd vlees,  flatbread en sausjes met yoghurt.

Er worden megaveel verse groene kruiden gebruikt, zoals in de Tabouleh, een frisse maaltijdsalade met peterselie en munt, bulgur, olijven, tomaat en citroen. Ik kan echt niet kiezen, alles is lekker en past bij elkaar en vooral: bij de zomer!  In Londen zijn veel meer Libanese eettentjes dan in Nederland en toen we daar vorig jaar in de extreem hete maand augustus waren hebben we ons hart opgehaald. Wat een geweldig eten én drinken!

Dit receptje voor een verrassend frisse en tegelijkertijd pittige limonade is mijn belofte voor meer zomerse recepten uit deze fantasierijke en megagezonde keuken. Wordt dus vervolgd!

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Blender, schilmes, citruspers, 2 schone literflessen met grote opening  (van melk of appelsap)

Ik heb een blender van 1 ½ liter inhoud. Dat is best een grote.  Je kunt het recept heel makkelijk aanpassen aan de inhoud van je blender, maar je kunt hem natuurlijk ook twee keer laten draaien. Als het warm is buiten heb je de limonade zo weer op.

Ingrediënten voor ca. 2 liter limonade

  • 3-5 fris-zure appels, afhankelijk van de maat
  • 1 flink stuk verse gember
  • ½ bos verse munt
  • sap van 1 citroen, of 2, als je een beetje zoetere appel hebt
  • ca. 2 liter water

Aan de slag!

Was de appels en de munt. Snijd de appels met schil en al in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Schil de gember en snij deze in plakjes. Haal de blaadjes van de takjes munt. De toppen kun je er wel helemaal in doen, maar niet de stelen.

Doe alles in de blender, voeg het citroensap toe en vul aan met water tot wat je blender aan kan. Goed afsluiten en laat de blender net zolang draaien totdat er een homogene drank is ontstaan zonder veel zichtbare stukjes munt of appelschil.

Je kunt als je het over de 2 flessen verdeelt nog wel een liter water toevoegen om een wat dunnere limonade te krijgen – er zit best veel appelpulp in.

Serveren in een hoog glas met een (duurzaam) rietje of met een lange lepel om de limonade door te roeren.

Je kunt de limonade, bewaard in de koelkast, de volgende dag nog goed drinken, maar dan is de kleur wel een beetje minder groen. De fles even flink schudden, eventueel nog wat ijsblokjes erbij en een blaadje munt voor het mooi. Heel lekker met hummus. Bijvoorbeeld gesmeerd op deze mega-lekkere zelfgemaakte pita’s.

Op naar de (echte) zomer!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply