Filo-rol met spinazie en gerookte zalm

0

Geïnspireerd door Turkse börek wilde ik een ovengerecht maken met filodeeg en spinazie, maar dan niet met feta, maar met zalm. Al neuzend door recepten op internet zag ik een plaatje van een soort gebakken slakkenhuis van filodeeg. Dat zag er erg aantrekkelijk uit. Ook leuk om in kleine stukjes te snijden voor een feestje (want we mogen weer).

De traditionele börek met spinazie en feta vind ik vaak een beetje droog, al is dat knisperend gebakken filodeeg natuurlijk ook hartstikke lekker. De spinazie combineerde ik in mijn gerecht behalve met gerookte zalm met dikke Turkse yoghurt en crème fraîche en ei om dat te binden. Het geheel zou daarmee wat vochtiger worden en daarom heb ik het slakkenhuis in een keramieken tarte-tatin/quiche  vorm gebakken en niet op een bakplaat.  In plaats van plakjes gerookte zalm kun je ook heel goed een stukje warm gerookte zalm gebruiken.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul
Wok of grote bakpan, glazen of stenen lage bakvorm, kwastje om olie uit te smeren, oven.

Ingrediënten (voor 4-6 personen of in stukjes als fingerfood)

 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook, in plakjes
 • 500 gram gewassen spinazie
 • 1 pakje (100 gram) gerookte Sockeye zalm (MSC keurmerk)
 • handje geroosterde pijnboompitten
 • 2 eieren
 • 3 grote eetlepels Turkse yoghurt (10%vet)
 • 1 klein bekertje crème fraîche light
 • peper uit de molen en zout
 • 2 pakjes filodeeg van 225 gram (2x 2×8 vellen/diepvries)
 • olie (zonnebloem of olijfolie, wat je in huis hebt)

Aan de slag!

Verwarm de oven voor (200 graden). Smeer met het kwastje de bakvorm in met olie. Het is wel praktisch om olie in een kommetje te doen. 

Verhit een scheutje olie in de wok of de grote bakpan en fruit zachtjes de gesnipperde ui en de plakjes knoflook. Zet de warmtebron wat hoger en voeg handje voor handje de spinazie toe en laat deze al roerend slinken. Niet helemaal plat laten koken, beetje bite is lekker. Breng op smaak met zout en veel versgemalen peper.

Haal de pan van de warmtebron en laat de spinazie afkoelen. Klop twee eitjes los en voeg de yoghurt en de crème fraîche toe. Pluk de zalm in kleine stukjes. Doe alles bij elkaar in de pan van de afgekoelde spinazie en voeg ook de pijnboompitten toe. De vulling is klaar.

Zorg voor een schoon en lang werkvlak, ik gebruikte twee gelijke snijplanken in de lengte achter elkaar. We maken twee rollen die in de vorm mooi achter elkaar gelegd worden, van buiten naar binnen opgerold. Voor de eerste rol open je 1 pakje (ontdooid) deeg en je legt 5 velletjes deeg 5cm overlappend in de lengte uit. Bewaar rust met het lostrekken van de velletjes, het scheurt best snel.

Die hele lange lap smeer je in met olie. Daar bovenop doe je nog eens 6 vellen deeg die je laat uitsteken aan beide kanten. Daarmee vouw je straks de einden dicht en je laat de naden zo meteen mooi verspringen. Die nieuwe laag smeer je ook in met olie. Dan volgt de derde laag, die je op dezelfde manier neerlegt als de eerste laag. 

Verdeel de helft van het spinaziemengsel in de lengte over het deeg. Sla de uiteinden aan de korte kanten naar binnen en rol het geheel luchtig op. Leg deze rol in de quichevorm tegen de buitenrand aan. Maak dan de tweede rol op dezelfde manier en leg die aansluitend aan de eerst rol, oprollend naar het midden van de vorm toe zodat de hele vorm is gevuld. Smeer de bovenkant nog in met olie, giet eventueel overgebleven vocht van het spinaziemengsel in de vorm, dat wordt nog wel opgenomen door het deeg.

Bak ongeveer drie kwartier tot het er appetijtelijk uitziet en de bovenkant mooi goudkleurig bruin is geworden. Warm is het heel lekker, maar ook koud is deze börek variatie niet te versmaden. Als fingerfood kun je de rol in de vorm met een keukenschaar stukjes knippen.  Wij aten een groter stuk als onderdeel van de maaltijd, met nog wat extra groente ernaast. Ook fijn met een salade natuurlijk.

Smullen maar!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply