Gegratineerde courgette gevuld met walnotenrisotto

0

In de wintermaanden hebben we best vaak lekkere stamppotjes gegeten, maar verder ben ik wel weer uitgekeken op de wintergroenten. De moestuin lokt, maar daar is het nog veel te koud voor. Dus eten we in de eerste maanden van het jaar een beetje meer van hetzelfde.

Ik hou best van spruitjes, lekker kort gekookt en even geroosterd. Zoete aardappel, als frietjes uit de air-fryer ook erg lekker, maar veel nieuws zat er dus niet in de laatste tijd. Tot vandaag.

De horeca is weer open en we hadden een al veel te vaak uitgestelde gelegenheid om daar weer eens gebruik van te maken. En als iemand anders kookt laat ik me graag verrassen en inspireren. Op de kaart stond een met risotto gevulde courgette en die was heerlijk. Yum, ik had meteen zin om het zelf uit gaan te proberen met iets meer bite. Op de kast liggen nog de zelf geraapte walnoten van het najaar. De wintervoorraad.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul
Pannetje met een stevige bodem (braadpan) voor de risotto, een brede pan met deksel om de halve courgettes te koken, een ovenschaal en oven met grill.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • ½ rode ui, gesnipperd
  • 80 gr risottorijst (arborio)
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1/4 liter kokendhete paddenstoelenbouillon (van 1/2 blokje)
  • olijfolie
  • 1 handje ongezouten walnoten, fijngehakt
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel (gevriesdroogde) oregano
  • 1 middelgrote (bio-)courgette
  • 100 gr geraspte pittige kaas 30+

Aan de slag!

Verhit de olijfolie in het braadpannetje en fruit de gesnipperde ui tot deze glazig is. Voeg dan de rijst toe en roer regelmatig om met een pollepel, zodat er geen donkerbruine randjes aan de ui komen en alle rijstkorrels meebakken. Als de rijstkorrels ook glazig zijn doe je de wijn er ineens bij. De rijst neemt vrij snel de wijn op en dan voeg je de bouillon toe. Dan kunnen ook de paprika, oregano en de gehakte walnoten erdoor. Als het water weer flink borrelt kan de warmtebron wat lager. Risotto koken duurt in totaal ongeveer 20 minuten. Roer de rijst regelmatig even om, zodat het niet aan de bodem gaat kleven.

Verwarm de oven voor op grillstand (200graden). Breng in een brede pan een laagje water aan de kook. Was de courgette, snijd deze over de lengte doormidden en met een kleine lepel verwijder je de zaadlijsten, zodat je een soort kanootjes krijgt. Deze laat je ongeveer 8-10 minuutjes koken/stomen. Ondertussen is de risotto ook gaar.

Leg de twee courgettehelften in een ovenschaal en met een eetlepel vul je ze met risotto. Er zit een flinke kop op! Strooi er niet zuinig de magere geraspte kaas overheen en zet onder de grill. Goed in de smiezen houden, mooi lichtbruin en knapperig is heerlijk. Te donker en het smaakt bitter.

Lekker met een uitgebreide salade.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply