Pitabroodjes van havermout en yoghurt

0

Al een maand of drie eet ik geen suiker en meel, dus ook geen brood. Mijn BMI gaat gestaag omlaag en dat is precies de bedoeling. En ik bruis van de energie. Dat is wel een heel groot bijkomend voordeel en ook zeker mijn motivatie om deze manier van eten gewoon vol te gaan houden.

Lekker veel groenten en eieren, soepjes, salades, erwten en bonen. Heerlijk, ijzerrijk en volgens mij supergezond.  Maar brood, dat mis ik onderhand wel. Een verse bruine boterham met kaas.

De South Beach dieetgoeroe zegt dat ik onderhand wel “een volkorenpita” mag eten. Volkorenpita, ik heb ze nog niet gevonden. En het rare is, dat als je lang geen suiker eet, je ook direct proeft hoe belachelijk veel suiker er letterlijk overal doorheen zit!

Ik nam een keer een tortilla-uit-een-pakje. Echt niet normaal, zo zoet. En waarom eigenlijk al die suiker? Nergens goed voor. Zelf iets bakken dus maar. Dan weet je tenminste wat er in zit.

Het water liep me in de mond bij een heel eenvoudig recept voor een soort pitabroodjes en ik ben er lustig mee gaan experimenteren. De basis is havermout – en ja, dat mag in deze fase van mijn dieet! – dat ik in de koffiemolen fijn maal. Heb je geen koffiemolen? Dan kun je het vast ook met ongemalen havermout doen, alleen is dan de consistentie iets anders. Je kunt dan het beste het deeg een kwartiertje laten staan voordat je het in de oven doet.

Wat heb je nodig?

(voor 4 pitabroodjes)

Aan keukenspul: oven, bakpapier, koffiemolen, mengkom, spatel

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout, in de koffiemolen tot grofmeel gemalen
  • 100 ml yoghurt
  • 2 eieren
  •  snuf zout

Dit zijn de basis ingrediënten. Ik voeg er dan bijvoorbeeld Italiaanse kruiden aan toe. Of chiazaad, lijnzaad, zonnepitten, net wat er in de kast staat. Of geraspte Parmezaanse kaas en twee zwarte olijven, heel fijn gesneden.

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Roer het meel, de yoghurt, een snuf zout en twee eieren in een mengkom door elkaar. Het is een traag vloeibaar deeg. Voeg dan de extra’s toe waar je zin in hebt. Als je er noten door doet, zorg dan dat ze fijngehakt zijn. Het zijn namelijk platte broodjes en grote stukken noten worden dan snel zwart

Schep vier gelijke hoopjes deeg op de met bakpapier beklede bakplaat en smeer deze met de spatel gelijkmatig uit tot de grootte van een pitabroodje.

Laat de broodjes in 20 minuten gaar en goudbruin worden.

Echt héérlijk met een plak kaas ertussen als de broodjes nog warm zijn.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply