Traybake van witte kool en zoete aardappel

0

Wintergroenten, ik vind het een soort tegenstelling in zich hebben, dat woord. Zo weinig groen als er in de winter in de groente zit. Maar hey, ik wil echt wel mijn best doen om groente van het seizoen te eten, dus vandaag was de witte kool aan de beurt.

Niet heel fijn geschaafd als coleslaw (heb ik wel eens een recept voor geschreven, héérlijk is dat), maar stoer, in grote ronde plakken geroosterd in de oven. Wij aten er zoete aardappel bij, voor de kleur, maar je kunt er natuurlijk andere harde groenten bij doen, wortels, uien, pastinaak, selderijknol – of gewone aardappel. Lekker met takjes tijm of rozemarijn ertussen. Een traybake ziet er altijd een beetje uit als een zootje ongeregeld, volgens mij. Dat maakt het aantrekkelijk eten.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul
(Steel-)pannetje voor de gepofte knoflook, een goed scherp mes en snijplank en een bakplaat met bakpapier en oven.

Ingrediënten (voor 2-4 personen)

  • 1 bol knoflook
  • 1 kleine witte kool
  • 2-4 zoete aardappelen
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • zout en peper uit de molen

Aan de slag!

Pel de knoflookbol tot losse teentjes, waar nog een velletje omheen zit. Doe de teentjes in een klein pannetje en voeg olijfolie toe tot de teentjes net aan onder staan. Verhit de olijfolie tot tegen de kook aan en zet dan de hittebron heel laag. Laat de teentjes ongeveer 20 minuten stoven tot ze zacht zijn. Je hebt niet alle knoflook nodig, de rest bewaar je in een potje onder de olie en gebruik je in een week of twee. Gepofte knoflook is zacht van smaak en past overal bij.  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het witte kooltje rechtop in plakken van ongeveer 2 cm en verwijder uit de middelste plakken het hart van de kool. Leg ze losjes op het bakpapier op de bakplaat en smeer op elke plak een heel knoflookteentje uit. Je kunt die gemakkelijk uit het velletje knijpen. Sprenkel er dan rijkelijk citroensap en olijfolie overheen en bestrooi ruimhartig met zout en gemalen peper. Ze mogen minimaal 3 kwartier in de oven. De zoete aardappel voeg je later toe, die heeft minder tijd nodig.

Schil de zoete aardappel als de kool al staat te bakken en snijd deze in frietjes. Voordat je ze bij de kool op de bakplaat doet is het fijn om ze even in te smeren met olijfolie. Ik doe ze daarvoor in een kommetje, sprenkel er olie over en masseer dat met de hand over alle frietjes heen. Als de kool zo’n 20 minuten in de oven staat haal je de tray even naar buiten en leg je de zoete aardappel er losjes omheen en legt daar eventueel wat rozemarijntakjes tussen. De oven doet de rest. Het is klaar als er bruine randjes aan de kool en de frietjes komen.

Lekker gekleurd wintervoedsel.

Dit is het laatste recept dat Reina Foppen met ons deelt. Hiermee komt een einde aan de rubriek Comfort Food.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply