Met de nazomer is het nu ook wel bekeken. Alleen de tuinkruiden, tijm, rozemarijn, oregano, salie en basilicum staan er nog fris bij in de tuin. Er hangen ook nog wat trosjes tomaten te rijpen in het tuinhuis, maar het is overduidelijk dat de herfst is ingetreden. De eerste stamppot boerenkool hebben we alweer achter de kiezen.
Herfstweer vraagt om een lekker verwarmende soep. Iets dat de zomerzon weer terugbrengt in je rillerige lijf. Zongedroogde tomaten hebben die zomerzon in zich. Ik nam bij de Marokkaanse groenteman een grote zak Tunesische gedroogde tomaten mee. Ze zijn niet echt mooi, maar wel lekker! Prima voor in de soep.
Ik heb ze een nachtje laten weken zodat ze makkelijker in stukken te snijden zijn en niet zo lang hoeven koken. De basilicum geeft het meeste smaak af als je de blaadjes vers eet, dus niet in de soep, maar er overheen. En als je de blaadjes scheurt. Niet knippen dus! Tip van mijn Italiaanse schoonzus.
Wat heb je nodig?
Aan keukenspul: snijplank en scherp mes, soeppan, staafmixer of blender.
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2-3 tenen knoflook, gehakt
- olijfolie om de ui en knoflook in te fruiten
- 1 theelepel suiker (als je geen suiker wilt kun je ook zoete paprikapoeder gebruiken)
- 20 (halve) zongedroogde tomaten, een nacht geweekt, uitgelekt en in stukken gesneden
- het gezeefde weekwater van de tomaten
- 1 blik of pakje tomatenblokjes
- 1/2 liter bouillon (van een blokje, paddestoelen of tuinkruiden)
- verse tijm (3-4 takjes)
- 2 laurierblaadjes
- peper uit de molen, zout naar smaak
- kookroom of sojaroom
- blaadjes basilicum om te garneren, gescheurd (niet geknipt)