Soep met gevangen zomerzon

0

Met de nazomer is het nu ook wel bekeken. Alleen de tuinkruiden, tijm, rozemarijn, oregano, salie en basilicum staan er nog fris bij in de tuin. Er hangen ook nog wat trosjes tomaten te rijpen in het tuinhuis, maar het is overduidelijk dat de herfst is ingetreden. De eerste stamppot boerenkool hebben we alweer achter de kiezen.

Herfstweer vraagt om een lekker verwarmende soep. Iets dat de zomerzon weer terugbrengt in je rillerige lijf. Zongedroogde tomaten hebben die zomerzon in zich. Ik nam bij de Marokkaanse groenteman een grote zak Tunesische gedroogde tomaten mee. Ze zijn niet echt mooi, maar wel lekker! Prima voor in de soep.

Ik heb ze een nachtje laten weken zodat ze makkelijker in stukken te snijden zijn en niet zo lang hoeven koken. De basilicum geeft het meeste smaak af als je de blaadjes vers eet, dus niet in de soep, maar er overheen. En als je de blaadjes scheurt. Niet knippen dus! Tip van mijn Italiaanse schoonzus.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: snijplank en scherp mes, soeppan, staafmixer of blender.

Ingrediënten:
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2-3 tenen knoflook, gehakt
 • olijfolie om de ui en knoflook in te fruiten
 • 1 theelepel suiker (als je geen suiker wilt kun je ook zoete paprikapoeder gebruiken)
 • 20 (halve) zongedroogde tomaten, een nacht geweekt, uitgelekt en in stukken gesneden
 • het gezeefde weekwater van de tomaten
 • 1 blik of pakje tomatenblokjes
 • 1/2 liter bouillon (van een blokje, paddestoelen of tuinkruiden)
 • verse tijm (3-4 takjes)
 • 2 laurierblaadjes
 • peper uit de molen, zout naar smaak
 • kookroom of sojaroom
 • blaadjes basilicum om te garneren, gescheurd (niet geknipt)
Aan de slag!
Verwarm de olie in de pan en fruit de gesnipperde ui langzaam. Voeg de knoflook toe en roer met een pollepel om het geheel glazig lichtbruin te laten worden. Voeg dan de schepjes suiker toe en laat het mengsel verder caramelliseren.
Blus het af met de uitgelekte zongedroogde tomaten en laat het aanhangend vocht even inkoken totdat een je soort dikke pasta over hebt. Voeg de tomatenblokjes, de takjes tijm, de laurierblaadjes, het gezeefde weekwater van de tomaten en de bouillon toe en breng de soep aan de kook. Laat ongeveer een half uurtje koken.
Vis de laurierblaadjes en de takjes van de tijm uit de soep, de tijmblaadjes hebben nu wel losgelaten. Pureer met de staafmixer of blender. Proef en corrigeer op smaak met zwarte peper en zout.
Serveer de soep in kommen met een mooie krul kookroom of sojaroom eroverheen en garneer met gescheurde basilicumblaadjes. Lekker met focaccia of turks brood.
Eet smakelijk!
Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply