Roerbak met Shiitake en gefrituurde tofublokjes

0

Het afgelopen half jaar ben ik flink gewicht verloren. Eerst door een koolhydraatarm dieet en daarna door periodiek vasten, in combinatie met veel lichaamsbeweging. De aanleiding was om mijn cholesterol- en leverwaarden weer netjes te krijgen en dat is gelukt!

Helemaal het roer om kost wel moeite, vooral als de seizoenartikelen weer in de winkels liggen. Chocolade blijft een grote verleiding, daar heb ik af en toe wel een suikeropvliegertje voor over. Maar beter voelt het eigenlijk om een goede maaltijd te eten, iets dat staat in de maag. En in de koude en donkere dagen, met al die wintergroenten, maak ik graag een stamppotje. De aardappels (deels) vervangen door zoete aardappel of knolselderij is een beproefde truc om de koolhydraten in stamppot laag te houden.

Vandaag iets anders: restjes. Er lag nog een stuk knolselderij in de koelkast en een stuk witte kool. Tijd om die op te maken. Ik maakte een heerlijk roerbak. Wist je dat die veel lekkerder is als je de harde groenten even kort kookt voordat je ze in de wok kiepert?

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: snijplank, mes, kookpannetje, wok, vergiet en zeef

Ingrediënten voor 1- 2 personen (mét noodles of rijst voor 2 personen):

 • ¼ knolselderij, in dunne repen gesneden
 • ¼ witte kool, in repen gesneden
 • 1 rode puntpaprika, in vierkantjes
 • enkele bosuitjes, in schuine reepjes
 • 1 bakje shiitake, in plakken gesneden
 • 1 blok (pressed) tofu, in  dobbelsteentjes
 • 4 tenen knoflook, in plakjes
 • stuk verse gember, in reepjes
 • chilivlokken
 • zoute sojasaus
 • oestersaus
 • (zonnebloem-)olie om te frituren

Aan de slag!

Kook witte kool en selderijknol samen in 2-3 minuutjes in water tot het beetgaar is. Giet af en spoel na met koud water. Daardoor blijft het knapperig. Hou de groente apart in het vergiet. Alles ligt nu klaar om straks te gaan roerbakken.

Verhit een flink bodem olie in de wok.  Frituur de kleine dobbelsteentjes tofu in de hete olie. Dit duurt wel eventjes. Schud of schep (voorzichtig) regelmatig om totdat de vierkantjes goudbruin en krokant van buiten zijn en heerlijk zacht van binnen. Laat ze uitlekken in een zeef boven een kommetje. De olie kun je prima nog een keer gebruiken.  

Als je dit gerecht wilt eten met noodles of rijst kun je daarvoor nu een pan opzetten.

De wok is nog heet van het frituren, dus meteen door. Laagje olie erin en de shiitake roerbakken, na een paar minuutjes voeg je de gember, knoflook, chilipoeder en de paprika toe. Lekker omscheppen en het gaat nu zooo lekker ruiken! Dan een scheut zoute sojasaus en oestersaus erdoor, even meebakken en dan de gekookte groente er in een keer bij doen en omscheppen tot het op temperatuur is. Even proeven, eventueel nog wat zout erbij en dan is het klaar! De knapperige tofublokjes en bosuitjes doe je er doorheen als je het gerecht serveert. Yummie!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply