Kruidige bloemkoolsalade

0

Vaak vind ik hem zo wit en zo groot, zo’n bloemkool. En dan krijg ik meteen de associatie met het witte Maizena sausje dat we vroeger thuis aten op zondag. Ik hou best van bloemkool met een rundersaucijsje, maar ik wil gewoon echt een keer van het vlees af, dus dan zoek ik naar alternatieven.

Geroosterde bloemkool uit de oven, in combinatie met broccoli als soep of samen met pasta in een ovenschotel met kaas.  Ook lekker. En daar staan ook al wel recepten voor op dit blog.

Deze superlekkere en verrassende salade was een spontane vondst omdat ik keek wat ik in de koelkast had liggen en vervolgens lekker los ging met de kruiden uit mijn keukenkastje. Het resultaat was zo bijzonder smakelijk dat ik het graag deel. Een zeer bevredigende maaltijd. Met een hele bloemkool en een middelgrote ijsbergsla voldoende voor 4 personen, maar je kunt het uiteraard ook voor 1 of 2 personen maken en eventueel wat overblijft van het sausje bewaren voor een volgende dag en met iets anders gecombineerd.

Wat heb je nodig?

Nodig aan keukenspul: snijplank, mes, pan, koekenpan, vergiet, mooie borden

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 grote bloemkool, in hapklare roosjes gesneden
 • 1 kleinere ijsbergsla
 • 1 bakje vega gerookte spekjes (Vivera)
 • olie om die in te bakken
 • 1 groot bekertje crème fraîche
 • 1 hele eetlepel Surinaamse masala kerrie
 • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
 • ½ theelepel kardemompoeder
 • ½ theelepel gemberpoeder
 • ½ theelepel kaneel
 • chilipoeder naar smaak, ik hou van pittig, dus ook  ½ theelepel
 • zout
 • (evt. wat yoghurt, citroensap, honing)
 • peterselie of bieslook, vooral voor de mooi, klein geknipt

Aan de slag!

Kook de bloemkoolroosjes in water met een beetje zout beetgaar in ca. 7 minuten, ze mogen nog wel een “bite” hebben. Giet af en spoel af met koud water (anders worden ze alsnog zacht) en laat uitlekken in een vergiet. Bak de spekjes lekker knapperig in een koekenpan en houd apart.

Maak het sausje. Klop met een vork of een kleine garde de crème fraîche los in een kommetje en voeg alle specerijen toe. Het lijkt veel, maar het komt helemaal goed op het bord! Roer goed door elkaar en voeg eventueel wat yoghurt of citroensap toe als je het vloeibaarder wilt hebben. Proef en voeg toe wat er volgens jou nog bij kan – beetje zout of honing, bijvoorbeeld.

Snijd de ijsbergsla in dunne repen en verdeel die over 4 borden. Leg daar bovenop de bloemkoolroosjes. Dan giet je het sausje over de bloemkool en legt de gebakken spekjes daar weer bovenop. Strooi tot slot de verse tuinkruiden er losjes overheen. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply