Snelle maaltijdsoep met de smaak van zilte zee

0

In de zoektocht naar een duurzame gezonde leefstijl vind ik het spannend om te experimenteren met producten die ik nog niet ken. Zo heeft de Wereldwinkel nieuw in het assortiment ingeblikte bananenbloesem. De claim is dat het qua structuur een goede visvervanger zou zijn. De bloesem is eigenlijk een afvalproduct, omdat de bloem wordt afgesneden als er voldoende bananen aan een tros zitten om verder te laten groeien en rijpen.

Uitstekend idee om die dan op te eten, leek mij.  Best spannend, want hoe ziet dat er uit? En wat doe je ermee? Het lijkt op het eerste gezicht een beetje op artisjok uit blik. In de salade vond ik het niet echt een succes, beetje smakeloos en in de verste verte geen vis. Maar toen ik er een soep mee maakte was ik wel overtuigd. Zeker wel de structuur van vis! En de smaak van zee gaf ik eraan door kelp en sojasaus.

Ik had nog een half pak “verspil-me nietjes” pastasaus (Lidl) en de moestuin blijft ook maar dikke bonen geven, dus die mochten erbij en de gedopte witte boontjes uit peulen die taai waren gaven zomaar de indruk van schelpjes! Op het laatst nog een eitje erdoor. Ik heb ervan gesmuld! Voor herhaling vatbaar en echt een goed Comfort Food receptje.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Eigenlijk niets, behalve een pan en een schilmesje

Ingrediënten voor ca. 3-4 personen:

 • 1 emmertje pastasaus of tomatenbasis (Verspil-me-nietjes, Lidl)
 • datzelfde emmertje met water
 • 500 gram dikke sperziebonen (of andere groente die op moet)
 • 1 blik bananenbloesem (Fairtrade)
 • een flinke eetlepel gedroogde kelp (zeewier)
 • 2-3 maggiblokjes
 • ½ theelepel geroosterde paprikapoeder
 • ½ theelepel oregano
 • chilivlokken naar smaak
 • een scheut sojasaus (ketjap of zoute sojasaus)
 • 3-4 eieren

Aan de slag!

Laat de bananenbloesem uitlekken en haal de stampers eruit – dat is een hard steeltje met een bolletje eraan in de kern van de bloem, die zijn niet zo lekker om te eten. Haal de sperziebonen af en snijd ze in stukjes van ca. 2 cm. (als je geen sperziebonen hebt kun je 500 gram andere groenten gebruiken, eventueel met een miniblikje witte bonen erbij voor het effect).

Breng het water met de pastasaus of tomatenbasis aan de kook samen met de sperziebonen, de maggiblokjes en de kruiden. Voeg na 5 minuten koken de gedroogde kelp toe en de uitgelekte bananenbloesem. Wanneer de bonen gaar zijn (proeven) zet je de warmtebron heel laag breek je nog 1 eitje per persoon in de pan. Als die gestold zijn kun je aan tafel. Je kunt de fles sojasaus op tafel zetten voor de liefhebber.

In een kwartier op tafel en écht lekker!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply