Groentetaart zonder deeg – glutenvrij én koolhydraatarm

0

In de zoektocht naar een duurzaam gezond voedingspatroon ben ik ondertussen bijna mijn vijftien overtollige kilo’s kwijt. Dat vraagt niet alleen gezond eten, maar ook echt wel behoorlijk zelfdiscipline om vooral minder te eten dan ik gewend was. Volhouden en zoeken naar een levensritme en voedingspatroon dat beter op elkaar is afgestemd.

Vaak had ik de neiging iets zoets in mijn mond te stoppen als ik me vermoeid voelde, veel mensen zullen dat herkennen. En ik voel me zo vaak vermoeid dat ik dus structureel veel meer calorieën innam dan ik op een dag verbruikte. En suiker eten vraagt naar meer, altijd komt die zucht naar meer.

Op zoek dus naar fijn en smakelijk eten en af en toe met een lekker gezond zoetje erin, zodat het toch ook in die behoefte voorziet, maar geen suikerzucht geeft.  Zoete aardappel is hiervoor een heerlijk alternatief voor andere hoogcalorische zetmeelvarianten, zoals gewone aardappels of taartdeeg.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Oven, springvorm, vel bakpapier, snijplank, goed mes, pannetje voor de bonen, koekenpan voor de champignons

Ingrediënten:

 • 3-4 zoete aardappels, geschild en gesneden in plakken van ca. 1 cm
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, gehakt
 • 500 gram sperziebonen
 • grote bak kastanjechampignons, in plakken
 • (verse) tijmblaadjes of krulpeterselie, fijngehakt
 • wat citroensap
 • zout en zwarte peper uit de molen
 • 2 eieren
 • 2 grote eetlepels Griekse yoghurt 10% vet
 • magere geraspte kaas om te gratineren (van volvette kaas gaat het zo “drijven” van het vet)

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de sperziebonen af en kook ze tot ze beetgaar zijn. Fruit de gesnipperde uien glazig in een koekenpan met wat olie en voeg de in plakken gesneden champignons toe en bak ze bruin. Voeg op het laatst de uitgeknepen knoflook toe en laat die even mee bakken. Blus af met wat citroensap, draai er flink wat peper uit de molen overheen en schep er de tuinkruiden doorheen. Meng de gebakken champignons met de gekookte boontjes.

Bekleed de springvorm met een vochtig gemaakt vel bakpapier en knip de randen bij. De basis van de taart bestaat uit de plakken zoete aardappel. Bedek de bodem van de springvorm met de plakken zoete aardappel. Bestrooi met een klein beetje zout. Daar bovenop doe je het sperziebonen-champignonmengsel.

Klop in een kommetje de twee eieren los met wat zout en twee flinke eetlepels volvette Griekse yoghurt. Giet het mengsel over de taart. Strooi de geraspte magere kaas eroverheen en bak de taart in 3 kwartier geurig en gaar. Haal de rand van de springvorm eraf en snijd in porties, die je voorzichtig met een brede spatel op een bord schuift. Ik had het in een andere bakvorm gedaan, maar de taart is heel los, dus dat was niet zo’n goed idee.

Champignons en sperziebonen vind ik een verrassend goede smaakcombinatie, maar je kunt natuurlijk alle groenten, paddenstoelen, noten etc. gebruiken die je lekker vindt. Met broccoliroosjes, spruitjes, boerenkool, snijbiet of prei is de taart zeker weten ook heel erg lekker en je kunt ook nog restjes uit de koelkast erdoor kieperen. Die zoete aardappel basis is gewoon een superlekkere taartbodem en het staat in de maag.  En ik ga de taart ook nog eens proberen met een bodem van knolselderij, zodra die in mijn moestuin oogstrijp zijn. Goed eten. Niks meer en niks minder.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply