Pittige paprikasoep met kokosmelk (en geroerbakte garnalen)

0

Ken je de app Too good to go? Vaak koop ik voor € 2,99 een groente- en fruitbox. Wat er in zit is altijd een verrassing, de Lidl heeft een naam hoog te houden, dus alles waar iets mee is wordt direct uit het schap gehaald. Vaak bevat de box aardappels, appels wortels en uien – dan is er eentje uit de zak verrot en gaat de rest in de Too good to go boxen.

Je kunt de gekste én lekkerste dingen mee krijgen, het is altijd nog eetbaar, al moet het soms wel snel gegeten worden.  Ik vind het een feestje om niet te weten wat ik deze week ga eten! De inhoud van de box bepaalt wat er het eerst in de pan gaat. Deze week zaten er 2 zakken puntpaprika van 500 gram (met hier en daar een plekje) en een zak paprika-stoplicht in. En ik had net zelf puntpaprika’s gekocht. Tja. Ik hou van rauwe paprika met hummus, maar om nou anderhalve kilo weg te knagen vind zelfs ik wat veel.

Ter inspiratie ben ik op zoek gegaan tussen mijn eigen recepten. In 2015 had ik een recept geschreven van geroosterde paprikasoep (rode soep met een randje).  Dit recept is een gerecyclede versie en het is wel een supersoepje geworden. Knaloranje, heel mooi op het bord en qua smaak echt restaurant waardig.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: 

Oven, ovenschaal, liefst eentje met deksel, maar alufolie werkt ook, soeppan en een blender (of staafmixer)

Ingrediënten:

 • 1 kilo of meer (punt-)paprika’s, hoofdzakelijk rode, maar er mag best een andere kleur bij zitten
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 5-6 tenen gepofte knoflook* of 2-3 verse
 • chilivlokken, zeker een theelepel, maar meer mag ook
 • een blik gepelde tomaten
 • 2 paddenstoelen bouillonblokjes
 • ca. 1,5 liter water
 • een blikje kokosmelk
 • enkele blaadjes verse (Thaise) basilicum
Tot zover was het vegan, dus optioneel:
 • grote garnalen uit de diepvries, 5-6 p.p.
 • 2 tenen verse knoflook
 • nog meer chilivlokken
 • olijfolie
 • sap van ½ citroen om af te blussen
Aan de slag!

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.  Snijd de paprika’s doormidden en verwijder alle zaadlijsten en pitten. Leg ze met het velletje naar boven in de ovenschaal en zet hoog in de oven. Laat de paprika’s blakeren en draai ze dan om de stukken die nog niet gerimpeld zijn de volle laag te geven. Haal uit de oven als alle velletjes zwart of gerimpeld zijn en sluit de schaal af met een stuk aluminiumfolie of met een deksel. Na een kwartiertje kun je het geblakerde vel er dan gemakkelijk afhalen. Zorg dat je geen vocht verspilt, hou hem allemaal in die schaal.

Verwarm in de soeppan de olijfolie op laag vuur en smoor de ui met chilipeper en voeg de gepofte of gehakte verse knoflook toe. Voeg alle paprika en het vocht toe. Dan de ontvelde tomaten en de bouillonblokjes en zoveel water dat er ongeveer 2 liter soep in de pan zit. Vaak zit er een streepje. Zet het vuur laag als de soep kookt, laat een stief kwartiertje koken, voeg de kokosmelk toe en laat die al roerend oplossen in de soep.  Pureer de soep (in 2 keer) in de blender of gebruik een staafmixer.  Hoe langer je hem in de blender hebt, des te romiger is de textuur. Soep is klaar nu, maar de volgende dag heeft de soep zelfs nog wat extra pit. Serveer met wat basilicumblaadjes, die je samen oprolt en dan heel dun boven de soep in reepjes knipt.

Als je van knoflookgarnalen (gambas al ajillo) houdt, dan laat je per persoon zo’n 6 (ontdooide en gepelde) gamba’s zonder vel een half dagje marineren in wat olijfolie met knoflook en chili. Als de soep klaar is om te serveren dan roerbak je de garnalen. Als ze lekker roze en bruingebakken zijn blus je het af met citroensap. Dan komen ook de aanbaksels los Schep eerst de hete soep op de borden, leg er dan de garnalen in het midden in een hoopje op en maak het af met de ringetjes basilicum. Het vocht van het roerbakken kun je er nog overheen druppelen. De soep heeft al een mooi zuurtje, maar dan wordt nog eens extra lekker door het citroensap.

*Gepofte knoflook heeft een milde smaak, meer aromatisch dan scherp. Je maakt het zelf door een hele bol knoflook in teentjes te verdelen en die met velletje en al in een klein pannetje olijfolie ongeveer 20 minuten tegen de kook aan te houden. Je kunt het met olie en al bewaren in een potje. Het blijft een paar weken goed. Als je ze gebruikt, knijp je de zachte knoflook uit het velletje.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply