Slanke Gemüseauflauf (ovenschotel op z’n Duits)

1

In een ver verleden, eind jaren negentig van de vorige eeuw, werkte ik Duitsland. Ik woonde in Bonn, een echte studentenstad, met veel eetcafés en biertentjes. Ik had collega’s met wie het buiten werktijd ook heel leuk was.  Veganisme kenden we toen nog niet echt, geloof ik, maar wel was Duitsland vér vooruit wat betreft biologische landbouw en een smakelijke vegetarische keuken. Echt goed eten kon je voor weinig geld in de mensa of voor wat meer in coole biotentjes.

Een gerecht dat eigenlijk altijd op het menu stond, zowel in de mensa als in een eetcafé, was de Gemüseauflauf – een ovenschotel met groente, vaak spinazie, maar ook wortelen, broccoli, prei en altijd met aardappelen en een lekker gegratineerd korstje. Zeer smakelijk, maar vaak wel machtig door het gebruik van veel room en volvette kaas.

In mijn streven naar een gezonde leefstijl en lagere BMI heb ik het recept aangepast en echt, moeilijk is het niet en de smaak is écht heel goed! We hebben er hier thuis van gesmuld.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Oven en platte ovenschaal, pannen, vergiet, kommetje

Ingrediënten voor 3-4 personen:

  • 1 grote zak gewassen spinazie
  • 500 gram aardappels
  • olie om ovenschaal mee in te vetten
  • 2 eieren, losgeklopt met wat zout
  • 150 ml yoghurt, magere, als je op je gewicht let
  • 1 zakje of 150 gram geraspte magere kaas, de pittigste die je kunt vinden (meestal is dat 30+)
  • gemalen peper, zout, theelepel gedroogde tuinkruiden, tijm of oregano.

Aan de slag!

Kook de aardappels in 20 minuten gaar en koel ze af met koud water. Ik kook ze in de schil, haal daarna het velletje eraf en snij ze dan in plakjes. Dan moet je wel zorgen dat ze allemaal ongeveer even groot zijn, dan zijn ze ook gelijk gaar. Kook de spinazie kort in een klein bodempje water en laat het in een zeef of vergiet heel goed uitlekken en druk eventueel overtollig water er met de bolle kant van een lepel of met een schuimspaan uit. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Klop de eieren los met de yoghurt en voeg gul peper, zout en tuinkruiden toe. Vet de ovenschaal in met wat olie en verdeel de spinazie over de bodem. Strooi ongeveer 1/3 van de geraspte kaas over de spinazie. Leg dan de aardappelplakjes er dakpansgewijs bovenop. Giet het ei-yoghurtmengsel gelijkmatig over de ovenschaal en verdeel de rest van de kaas over de hele bovenkant.

Zet in de hete oven gedurende 20 minuten of tot de bovenkant goudgeel is gekleurd. Je kunt ook de laatste 5 minuutjes nog even de grill aandoen zodat er een krokant korstje op komt. Pas op, niet zwart laten worden!

Schmecklich!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Alle recepten vind je hier. 

1 reactie

  1. Dag Reina,
    Je laat me watertanden. Soort foodporno, als je (nog) niet mag eten, maar alvast voorgenieten.
    Ik sta nog steeds verbaasd over jouw totaal andere silhouette!
    Knap hoor, die wilskracht van jou. Niet alleen omdat het mooi staat, maar ook omdat het resultaat beter is voor je gezondheid.
    Dat Duitse gerecht met die groente ovenschotel vonden we vooral erg lekker. Mis je de internationale sfeer van bijvoorbeeld Bonn niet een beetje?
    We hebben een mooie dag gehad in Ermelo. Het blijft toch je geboortegrond, hè?
    Dankjewel voor het recept en deze leuke site.
    Groetjes Joyce & Hans

Leave A Reply