Kruidige rabarber zonder suiker

0

Al ruim een maand ben ik bezig om de aangegroeide coronavetjes kwijt te raken door middel van een koolhydraatarm dieet. Mijn leverwaarden gaven daar ook aanleiding toe. In de recente I Am+ (editie 5) staat een artikel over voeding: “Van verleidingen naar bewuste keuzes”. Ellen Kampman is hoogleraar voeding en ziekte aan de Wageningen University. Zij vergelijkt een gezonde leefstijl met therapietrouw en dat was voor mij echt een eye-opener! Het heeft namelijk jaren geduurd voordat het mij lukte iedere dag op hetzelfde moment mijn medicatie volgens voorschrift te slikken. Ook al wist ik natuurlijk wel dat het heel belangrijk was, het lukte me gewoon niet. Maar op een gegeven moment lukte het wel: met de juiste pillen, 1 slikmoment en het geschikte moment van de dag gevonden.

Zo kan het dus met leefstijl ook! Uitproberen wat bij mij past en iedere dag weer bewuste keuzes maken, totdat het inslijt. Mijn BMI zit weer onder de 25, maar ik wil nu onderhand heel graag dat het er gewoon niet meer boven komt en dat wordt mijn volgende uitdaging. Ik ben ook ooit voorgoed gestopt met roken. Alcohol drink ik sporadisch. En geraffineerde suiker kan ik ook wel zonder hoor.  Dit gaat mij lukken. Een eigen moestuin helpt hierbij, ik eet me suf aan groente, maar winkelen met een boodschappenlijstje en een volle maag helpt zeker ook. Vandaag rabarber zonder suiker, met een mooie combinatie van de specerijen die ik in de kast heb staan. Met chia zaadjes om er een beetje geleiachtig geheel van te maken.

De rabarber in de tuin moet je vanaf juli met rust laten, zegt men, anders verzwakt de plant. Nou ja, het koude voorjaar duurde ontzettend lang, dus ik heb er vanmorgen lekker toch wat stengels afgeplukt.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Snijplank, scherp mes en een pannetje

Ingrediënten:

  • rabarber – check bij het kopen of de stelen lekker stevig aanvoelen
  • verse gember, in plakjes
  • kaneelstokje
  • chia zaadjes
  • naar keuze: steranijs, kardemonpeulen, lijnzaad, kruidnagels, vanille
  • optioneel: een rijpe banaan of een appel, in stukjes, of rozijntjes, als je het toch wat wilt zoeten.

Aan de slag!

Verwijder blad en lelijke onderkanten van de rabarberstelen en was ze goed. Verwijder met een mesje eventueel lelijke of harde plekjes. Niet schillen! Snijd in stukjes van ca. 2 cm. Doe in een pannetje, met een heel klein bodempje water. Er komt heel veel vocht uit de rabarber zelf.

Voeg de specerijen toe. Ik doe ze in grote stukken omdat ik dat leuk en stoer vind staan in een glazen pot, maar als je kaneel- of gemberpoeder hebt kan dat natuurlijk prima! Als je niet zo van zuur houdt kun je er een appel in stukjes door doen, of een banaan.  

Als het kookt zet je het vuur laag en laat je het 5 minuutjes zachtjes pruttelen. En klaar is het! De smaken gaan goed mengen als de rabarber een poosje staat. Je kunt de specerijen laten zitten, maar als de smaak te heftig wordt, vis je ze er heel makkelijk uit.

Warm is het dus echt zuur! Pas als de rabarber koud is kun je proeven of je er toch nog wat suiker of honing bij wilt doen.

Zooooo lekker in de yoghurt!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply