Maaltijdsalade met zomerkoninkjes

0

In de tuin beginnen de eerste aardbeienplanten te bloeien. Aardbeien uit eigen tuin zijn er nog niet, maar wel heeft de kweker in mijn dorp al heerlijke aardbeien uit de koude kas. Zoet en sappig en groot, ik kan de verleiding niet weerstaan. Uiteraard fantastisch lekker op een beschuitje of in de yoghurt, maar ook zo lekker in een salade!

Aardbeien smaken zoeter als je ze wast in water met azijn, wist je dat?  Maar die truc zuur-extra zoet kun je ook op aardbeien in een salade toepassen met balsamico azijn of crema de balsamico (heel erg ingedikte balsamico azijn). Zo heerlijk zomers smaakt dat. Ogen dicht en je waant je in Italië. Ook nu de eerste sla en raapstelen uit de moestuin komen smaakt zo’n gemengde maaltijdsalade met aardbeien extra lekker.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 zakje jonge bladsla of het equivalent ervan uit eigen tuin/van eigen balkon
  • 2 kopjes (overgebleven) gekookte rijst, pasta of parelgort
  • ½ pakje vegetarische spekreepjes (Vivera heeft erg lekkere)
  • 5 gepelde walnoten (10 halve, dus), in stukjes (of andere pitten, ook lekker)
    10-15 aardbeien
  • balsamico azijn
  • goede olijfolie
  • peper en zout
  • theelepel grove mosterd

Aan de slag!

Maak in een potje met deksel een vinaigrette van mosterd, balsamico, olijfolie, peper en zout. Goed schudden en proeven en toevoegen wat nog ontbreekt. De verhouding azijn-olijfolie is ongeveer 1:2. Je kunt er ook een paar blaadjes klein-geknipte verse munt aan toevoegen, nog lekkerder!

Bak de vegetarische spekjes knapperig in een koekenpan met olijfolie en laat ze afkoelen. Bak meteen ook de noten (of pitten) in de nog hete koekenpan. Was de aardbeien, haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze overlangs in vier partjes. Giet de vinaigrette over de aardbeien in een kommetje zodat de smaak intrekt.

Meng de gebakken noten met de rijst/pasta/parelgort. Schik de slablaadjes in een mooie slaschaal. Doe de notenrijst/pasta/parelgort er bovenop. Verdeel de spekjes erover en giet dan tot slot de dressing met de aardbeien over de salade.

Laat de zomer maar komen!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply