Spätzle met asperges

0

Ze hadden het weer eens bij de grote supermarkt met de L, onder de lijn Älpenfest: spätzle! In Duitsland wordt vooral in het Zuiden het deeg voor deze soort pasta zelf gemaakt. Ei, zout, water en meel en je kunt het dan dus zelf zo volkoren maken als je wilt.  

Er is een speciale ijzeren (puree-) knijper om het deeg in te doen zodat je er sliertjes van kunt knijpen direct boven een pan kokend water. Zodra ze boven komen drijven zijn ze gaar. Het resultaat is dan een soort dikke vermicelli met een wat korrelige structuur. Lekker met een romige kaassaus erover of wat groente erdoor, ik hou ervan.

Ik heb niet zo’n knijper, dus ik koop graag een paar zakken gedroogde spätzle als ze een keer in de winkel liggen.  In Nederland zijn we vooral van gladde pasta’s, zoals tagliatelle en penne. De wat meer kleffe varianten als gnocchi en spätzle zijn vooral voor liefhebbers en ze winnen gelukkig wel wat aan populariteit. Ik maak de gekochte spätzle op een eenvoudige manier klaar, als romig ovenschoteltje, het liefst met asperges erdoor. Er komt dan heerlijk krokante stukjes pasta bovenop. Echt zooo smullen.  Auflauf mit Spargeln, jaja, het voorjaar is in aantocht, aspergetijd!

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Grote pan om de pasta in de koken, kleinere pannetjes om de groenten te koken, vergiet of zeef, een platte ovenschaal en een oven

Ingrediënten voor 2 personen

  • ½ zak Spätzle (of alternatief een pak verse gnocchi, zeker en vast ook erg lekker)
  • ½ bos groene asperges of 4-5 witte
  • Ca. 10 snijbonen (sperziebonen kan ook)
  • zout
  • 1 bekertje crème fraîche

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de spätzle of de gnocchi volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze goed uitlekken. Terwijl het water aan de kook komt en de pasta kookt kun je de groenten voorbereiden. Was de groenten. Haal de bonen af en snijd ze in stukken van ca. 2-3 cm.

Snijd de harte onderkanten van de asperges en daarna in stukjes van ca. 2-3 cm. (Schil witte asperges eerst, groene hoef je niet te schillen). Kook de groenten apart van elkaar beetgaar in weinig water met wat zout.

Bonen zijn in 5 minuten klaar en dunne groene asperges ook. Witte asperges doen er iets langer over (want dikker). Laat ze goed uitlekken.

Vermeng in de ovenschaal zodra de pasta uitgelekt is deze met de crème fraîche en schep daarna voorzichtig de uitgelekte groenten erdoor. Laat er in de oven een mooi lichtbruin kleurtje op komen, met hier en daar een wat donkerder boven het maaiveld uitstekend stukje pasta. Dit is het lievelingseten van mijn dochter. Het beste medicijn tegen onlineschool-en-corona-blues,

Mahlzeit!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply