Käsekuchen (gebakken kwarktaart)

0

Aan die eerste buitenlandse vakantie naar Oostenrijk met mijn ouders heb ik vooral de herinnering aan Käsekuchen overgehouden. Hoewel het voor het eerst hoge bergen in het echt zien ook bijzonder indrukwekkend was, uiteraard.

In tegenstelling tot de Amerikaanse cheesecake, met een koekjesbodem en gemaakt met roomkaas, is dit een recept op basis van volle kwark. En anders dan de Amerikaanse versie, is dit gebak niet zwaar, maar juist fris en luchtig. Doordat er griesmeel en maïzena door het beslag gaan heeft deze taart heeft geen aparte bodem nodig en kan ook zelf dienen als taartbodem, zoals op de foto de zien is. Maar in een wat kleinere vorm een hogere taart maken kan ook, dan hoeft er helemaal geen vulling bij. Fris en heerlijk gebak.

Het is wel even opletten met de volgorde omdat de boter eerst gesmolten wordt. Als je er dan meteen een bak koude kwark opgooit krijgt je weer klonten in je beslag en dat wil je niet.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Elektrische mixer, keukenweegschaal, mengkom, springvorm 25 cm voor taartbodem of een vorm van 18-20 cm voor hogere taart en ja, een oven.

Ingrediënten:

 • 75 gram griesmeel voor taartbodem, 50 als je een hogere taart wilt maken
 • ½ zakje bakpoeder
 • 15 gram maïzena
 • 100 gram suiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 50 gram boter
 • 2 eieren (op kamertemperatuur)
 • snufje zout
 • rasp en sap van 1 hele (bio)citroen of ½ geel flesje geconcentreerd sap uit de supermarkt
 • 500 gram volle kwark
 • optioneel: 1 blik vlaaivulling naar keuze of vers fruit

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 170 graden en zet het rooster onderin de oven. Beboter de springvorm en schud de griesmeel over de bodem en zorg dat er geen plekjes onbedekt zijn. Voor een grote springvorm, die als bodem voor een vruchtentaart dient, gebruik je 75 gram griesmeel. Voor een kleinere vorm gebruik je 50 gram griesmeel en krijg je een hogere taart.

Schud de griesmeel die over is in de mengkom. Voeg alle andere droge ingrediënten toe en roer met een lepel de klontjes eruit. Smelt de boter en mix deze door het suiker/meel mengsel, Voeg dan een voor een de eieren toe en blijf mixen tot het beslag een homogene samenstelling heeft. Voeg dan de kwark en het citroensap toe en meng alles goed door elkaar en vul de taartvorm.

Zet de taart onderin de oven. Bak de lage taart 1 uur totdat ook de bovenkant een mooi goudbruin kleurtje heeft. De hogere taart duurt iets langer. Die zet je na een uur nog een klein half uur bovenin de oven, zodat de bovenkant ook gaar en bruin wordt. Niet zwart laten worden, hoor! Zet de oven uit en laat de taart helemaal afkoelen IN de oven. Haal uit de vorm en garneer de taartbodem met vlaaivulling of fruit. De hogere versie heeft niks nodig, ook echt heerlijk!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply