Gigantisch lekkere appeltaart

0

De appels waren weer eens te rijp geworden. Dan is de lekkere bite er af en blijven ze liggen. Maar ik heb ook nog heel veel walnoten liggen die ik dit najaar geraapt heb. Die zijn gedroogd en echt goed van smaak nu. Een appeltaart wordt het en veel suiker hoeft daar niet in, met die hele rijpe appels.

Al scharrelend door de keukenkastjes vind ik nog een restje bloem, havermout, een restje bruine suiker, een potje gemberbolletjes, rozijnen, flesje rum. Dat wordt wel wat. Ik pak het beduimelde bakboekje van mijn moeder erbij en houd zo ongeveer de verhoudingen aan van een klassieke appeltaart met een zandtaartdeeg omhulling. Het werd echt een gigantisch lekkere appeltaart.

Warm uit de oven heb ik de helft meteen maar in de buurt uitgedeeld, wetend dat ik me er anders ook even gigantisch aan zou gaan over-eten,  haha! Wel een stuk bewaard voor de volgende dag en ja, koud is hij ook heel lekker.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Keukenweegschaal, wijde kom/schaal, springvorm en een oven

Ingrediënten

Voor het deeg:

 • 150 gram zelfrijzend bakmeel (of 150 gram bloem en twee theelepels bakpoeder)
 • 120 en 30 gram havermout
 • 100 gram koude boter
 • 80 gram donkere basterdsuiker
 • 1 ei
 • snuf zout

Voor de vulling:

 • ½ kopje rozijnen, laten wellen in heet water met een flinke scheut rum
 • 10 kardemompeulen, pellen, alleen de zaadjes bij de rozijnen laten weken
 • ca. 20 walnoten
 • 5 bolletjes stemgember, in plakjes
 • 4-5 rijpe appels
 • 2 flinke theelepels kaneel
 • 1-2 schepjes rietsuiker
 • rasp van een biologische citroen
 • een eetlepel custardpoeder
 • enkele klontjes boter

Aan de slag!

Zet de rozijnen en de kardemonzaadjes in de week in een glaasje heet water met rum. Maak nu eerst het deeg, want dat moet een poosje rusten in de koelkast voor het bewerken. Doe alle droge ingrediënten, behalve 30 gram havermout,  in een kom. Snijd dan de boter in kleine stukken en met twee messen in steeds kleine stukjes door het meel en de suiker heen.  Voeg het ei toe en kneed met een koele hand (even onder de kraan) tot er samenhang ontstaat. Omdat er best veel havermout in zit gaat dat pas lukken als je een beetje van het weekvocht van de rozijnen toevoegt, net zoveel scheutjes totdat je een mooie bol deeg hebt waar alles in zit. Die zet je in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pel de walnoten, snijd ze in stukjes, schil de appels en snijd in stukjes, snijd de gember in plakjes, giet de rozijnen en kardemonpitjes af, maar bewaar het weekvocht en doe appel, gember, noten, rozijnen en kardemom in een kom, voeg wat suiker en twee theelepels kaneel toe. Rasp er de schil (alleen het geel) van een halve gewassen biologische citroen overheen. Roer even door totdat de appels bedekt zijn met kaneel.

Vet de springvorm in. Duw het deeg in de springvorm gelijkmatig uit tot een bakje dat ongeveer voor de helft de rand bekleedt. Houdt een bolletje deeg ter grootte van een mandarijn achter. Vul het deegbakje met de vulling en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. Meng en verkruimel het deeg dat je apart hebt gehouden samen met de 30 gram havermout. Dit strooi je als crumble over de vulling heen. Roer dan een eetlepel custardpoeder door het weekvocht van de rozijnen en kardemom en giet dat over de vulling heen. Paar klontjes boter bovenop de taart en hij kan een uur de oven in.

Te lekker! Warm, met een klodder clotted cream erbij, maar ook gewoon afgekoeld is hij echt lekker.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply