Risotto met uien en paddestoelen

0

Aan het begin van het jaar is het weer tijd voor het betalen van abonnementen, lidmaatschapsgeld en weet-ik-niet-wat. Bij mij overheerst dan meteen het gevoel van schaarste en de broekriem moeten aanhalen. Die broek zat sowieso te strak na de decembermaand, dus een beetje minder kan geen kwaad. In plaats van steeds maar boodschappen doen kijk ik nog eens goed wat er in nog de kast staat en in de steeds leger rakende koelkast ligt. Een restje risottorijst, een paar uien, een staartje wijn, een korst oude kaas en een paar champignons en bijna verlepte peterselie.

Hoppetee, risotto ai funghi it is!

Wat heb je nodig?

Nodig aan keukenspul:

Koekenpan met deksel of een braadpan, oven met grill-element, als je er een knapperig kaaskorstje op wilt.

Ingrediënten per persoon (uit te breiden zoveel je wilt)

  • olijfolie om in te bakken
  • 1 middelgrote ui
  • 4-5 grote kastanjechampignons of andere paddestoelen
  • 125 gram risottorijst (een kopje)
  • een half glas witte wijn
  • 4 kopjes kokend water (4x het volume van de rijst)
  • zout, peper, oregano of tijm, evt verse peterselie of bieslook
  • geraspte kaas (niet als je vegan wilt eten)

Aan de slag!

Verwarm de olijfolie in de koekenpan. Snijd de ui in dunne ringen en laat die langzaam goudbruin worden in de koekenpan. Doe het echt op gematigde warmte zodat de uienringen gelijkmatig kleuren en zacht worden. Hak ondertussen de paddestoelen in grove stukjes. Haal de gebakken ui uit de olie en bewaar.

Bak dan de paddestoelen op meer hitte. Voeg eventueel nog wat olie toe als het dreigt aan te bakken. Als de paddenstoelen lekker geurig en bruin zijn voeg je de rijst toe en bakt die al roerend mee, voeg ook de uien toe en blus af met het staartje wijn. Dan kun je zout, peper en gedroogde kruiden toevoegen.  Als de wijn door de rijst is opgenomen doe je het hete water erbij. Omdat de ui en champignons al zoveel smaak hebben vind ik hierbij bouillon niet echt nodig.  Roer het geheel even om en doe de deksel op de pan en zet de warmte een stuk lager.

Na een kwartier controleer je of er eventueel nog een scheutje water bij moet. Als je een gegratineerde risotto wilt verwarm je nu ook de grill voor. Proef een rijstkorrel, hij mag nog wel bite hebben maar niet meer hard zijn van binnen. Roer er eventueel fijngehakte peterselie of bieslook door. Het is nu al superlekker en je kunt ervoor kiezen het zo te eten, met een schijfje citroen erbij (combineert geweldig met champignons en peterselie).

Als je niet zo nodig vegan wilt eten, strooi je geraspte oude kaas over de risotto en zet de pan onder de grill totdat de kaas eerst gesmolten en dan knapperig lichtbruin is geworden.

Je rein(a)ste comfort food voor donkere januaridagen.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply