Crème brûlée

0

Natuurlijk kun je een overdaad aan exotische ijssmaken en mierzoete toetjes kopen in de supermarkt, maar hoe leuk is het nou om een zelfgemaakte klassieker op tafel te zetten? Niet goed voor de lijn, maar wel een zalfje voor de ziel en heel makkelijk te maken.

Bovendien zit hier gewoon echte vanille in, met die leuke piepkleine donkere puntjes in de vla. En geen “berengeil” waar kunstmatig vanillearoma op gebaseerd lijkt te zijn. Ieuw! 

Mijn dochter heeft er voor gezorgd dat we een crème brûlée brandertje in de kast hebben staan voor die enkele keer dat ik het maak. Vullen met aanstekergas en gaan met die banaan, een mini-vlammenwerper is het. Het recept is voor 6 bakjes, die je prima een dag of 2 afgedekt in de koelkast kunt bewaren. Ik stapel ze bovenop elkaar en dek alleen de bovenste af. Die vlammenwerper zet je er dus pas op als je het gaat serveren.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Steelpan, keukenweegschaal, garde en kom, 6 ovenbestendige keramieken bakjes, een oven en grote ovenschaal of bakplaat met hogere rand.

Ingrediënten voor 6 bakjes:

Maar als dat teveel is, dan kun je allemaal halveren.

  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillepeul (te vinden bij de kruiden, duur spul, in een glazen buisje verpakt)
  • 6 eieren
  • 80 gram suiker
  • snufje zout
  • grove rietsuiker voor het gebrande karamellaagje

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 150 graden. Snij de vanillepeul half open en schraap met het mes al het merg eruit en doe dit met de room in een steelpan. De lege peul kun je óf mee laten trekken in de room voor extra vanillesmaak, óf je doet hem onderin je suikerpot, zodat hij nog maandenlang aroma meegeeft aan de suiker. Verwarm de room met de vanille tot tegen de kook aan en laat het een poosje trekken.

Ondertussen splits je de eieren. Voor dit recept gebruik je alleen de dooiers. De eidooiers klop je luchtig met de suiker en het snufje zout. Giet dan de warme room (eerst de peul eruit halen, als je die had mee laten trekken) voorzichtig bij het eimengsel terwijl je roert. Vul dan de zes bakjes en zet die in een ovenschaal of bakplaat met een opstaande rand in de oven en giet er heet water in zodat de bakjes tot de helft in het water staan.

Ze zijn in ongeveer 40 minuten wel gestold. Laat ze eerst goed afkoelen en bewaar ze dan in de koelkast tot gebruik. De volgende dag zijn ze nog veel lekkerder. Voor het serveren strooi je er wat grove rietsuiker bovenop en zet je ze onder een loeihete grill zodat de suiker smelt (pas op, niet zwart laten worden! ) Of je zet de “vlammenwerper” erop. Het mooie van die laatste is dat je dan twee dunnen laagjes suiker kunt laten smelten waardoor je een super-crunchy laagje op de vla krijgt.

Van het eiwit, dat je een paar dagen in de koelkast kunt bewaren, kun je meringue maken, voor schuimpjes of kokosmakronen. Mierzoet, maar oh zo lekker!

In januari gaan we weer caloriearm eten, toch?!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply