Pompoensoep met kumquats en koriander (vegan)

0

Najaar. De enige groenten die nog uit de moestuin komen zijn de wintergroenten. Boerenkool, prei, palmkool. Ik maak graag stoofpeertjes waardoor het hele huis naar kerstmarkt ruikt. En pompoenen, die heb ik ook nog! Ik maakte er een vegan maaltijdsoep mee.

Het is wel makkelijk om overal room door te kwakken, maar het is ook leuk om eens iets anders te proberen. Ik deed er witte bonen door, een deel gepureerd met de rest van de groenten, en een deel er in z’n geheel in, voor de bite. Met de smaak was ik nog niet helemaal tevreden. Het zuurtje van de crème fraîche miste nog. Gelukkig had ik nog een stelletje kumquats liggen. Dat zijn ini-mini citrusvruchtjes die je met schil en al opeet. Ze gaven precies datgene wat er nog ontbrak. Heerlijke soep!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten 2 personen

  • 1 prei, in ringetjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1-2 teentjes knoflook, gehakt
  • chilivlokken naar smaak (beetje pit hoort er wel bij), een fijngesneden rode peper kan natuurlijk ook
  • ca. 400-500 gram geschilde pompoen in stukken
  • 1 liter paddenstoelenbouillon van een blokje
  • 1 potje of blikje gekookte witte bonen, gewassen en uitgelekt (ca. 250-300 gram)
  • ca. 10 kumquats in schijfjes gesneden, pitjes eruit
  • fijngesneden verse koriander, naar smaak, een takje of 4 – 5 voor 2 personen

Aan de slag!

Verhit een flinke scheut olie in een soeppan. Fruit de ui en de prei in de olijfolie hierin en voeg de knoflook en de chili toe als de prei en de ui glazig zijn geworden. Bak het, al roerend, nog een minuutje of twee. Voeg dan de pompoen en de bouillon toe en laat de soep ongeveer 20 minuten koken.  

Ik haal voor deze soep de schil van de pompoen er wel af, al is die wel eetbaar. Met een dunschiller gaat dat schillen prima als je de pompoen eerst in schijven snijdt.

Terwijl de soep kookt kun je mooi de kumquats en de koriander al wassen en snijden.  Als de pompoen gaar is doe je de helft van de witte boontjes erbij in de pan en pureer je de soep met een staafmixer (of in de blender). Doe daarna de rest van de boontjes er pas door en de schijfjes kumquat. Je kunt de soep nog even op het vuur zetten als hij ondertussen is afgekoeld. Soep moet wel heel opgediend worden.

In plaats van de kumquat kun je eventueel voor de smaak ook de geraspte schil van een biologische citroen gebruiken. Pas op, alleen het geel, niet het wit, anders wordt het bitter.

Serveren in diepe of kommen en gesneden koriander er bovenop strooien. Laat de winter maar komen!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply