Shakshuka van snijbiet (en wat je nog in de groentela hebt liggen)

0

Het moestuinseizoen loopt een beetje op z’n einde. Ik oogst nog aubergines, af en toe een courgette, paprika’s, een nagekomen snackkomkommer, andijvie. De groente die me al vanaf het voorjaar wekelijks gul voorziet in oogst is gekleurde snijbiet. Als snijbiet heel jong is, kun je het in het voorjaar eten als spinazie, maar ik laat ze de hele zomer staan en pluk steeds de buitenste bladeren, zodat de plant zich blijft verjongen. Behalve lekker en gezond is het een lust voor het oog, die donkergroene bladeren met felgekleurde oranje, roze of gele nerven en stengels.

Snijbiet ligt niet in de winkel omdat het in no-time verlept. Je moet het dus plukken en eigenlijk meteen verwerken. Misschien doet snijbiet het ook wel goed op het balkon in een pot. Ik zou het je aanraden dat te proberen!

Ik gebruik snijbiet vaak voor een lekker lunchgerechtje. Roerbakken en daar dan in kuiltjes twee eitjes rustig in laten garen totdat het wit is gestold en het eigeel op het bord heerlijk romig door de groente geroerd kan worden. Een soort shakshuka dus, al heeft dat als basis meer een soort tomatensaus, terwijl hier geen tomaat aan te pas is gekomen. Had wel gekund. Ik kijk altijd wat er nog ligt en wat snel op moet. Vandaag wat dat een slappe rode paprika en een rimpelende aubergine. Een soort restverwerking dus.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Wok of grote koekenpan met deksel, spatel, snijplank en scherp mes

Ingrediënten voor 2 personen:

  • ca. 10-15 grotere bladen snijbiet met stengels (of spinazie of 1 paksoi)
  • naar smaak (restjes) groente die je nog hebt liggen – aubergine, paprika, ui, tomaat, bleekselderij
  • olijfolie om in te roerbakken
  • zout, 1 tl. komijnzaadjes
  • 4 eieren

Aan de slag!

Was alle groenten, laat uitlekken en snijd apart in reepjes.

Verwarm de olijfolie in de wok of koekenpan. Ook lekker om een teentje knoflook of een uitje eerst smaak af te laten geven aan de olie door langzaam te garen en pas daarna de hittebron hoger te zetten.

Voeg dan de komijnzaadjes toe en begin met roerbakken met de hardste groente als de komijnzaadjes beginnen te knapperen. Als laatste de snijbiet (spinazie, paksoi) erbij en het blad wat laten slinken en de temperatuur weer lager zetten.

Maak dan vier kuiltjes met de spatel en breek in elk voorzichtig een eitje. Het is het lekkerst als de dooier heel blijft. Strooi zout naar smaak over het geheel en doe de deksel op de pan zodat het eiwit rustig kan stollen.

Na 10 minuutjes rustig stoven is het gerecht klaar en kun je het serveren. Beetje geknipte koriander, peterselie of andere verse tuinkruiden erover. Heerlijk! Je kunt er natuurlijk brood bij eten, maar ik vind het zonder brood helemaal prima!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply