Bloemkoolpizza met gegrilde groenten

0

Als je heel veel trek hebt kun je beter meteen een diepvriespizza in de oven schuiven, want een bloemkoolpizza maken kost best wat tijd – daar moet je wel anderhalf uur voordat je gaat eten aan beginnen! Dat viel mij nogal tegen, maar ja, mijn vasthoudendheid om de beschikbare ingrediënten uit de moestuin te gebruiken en de nieuwsgierigheid naar hoe het zou worden wonnen het toch van de lekkere trek.

In de tijd dat die bloemkool in de oven zit heb je wel alle tijd om de topping voor te bereiden. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Bij gebrek aan moestuin kun je natuurlijk gewoon de groenten kopen, en zelfs bloemkoolrijst, als je geen zin hebt in dat gedoe van zelf kleinsnijden.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Snijplank en scherp mes, blender, oven en bakpapier, theedoek, grillpan of grilplaat

Ingrediënten voor een 1 persoonspizza:

  • ½ bloemkool
  • 50 gram geraspte pittige kaas
  • 1 ei
  • peper uit de molen

Voor de topping:

  • tomatensaus: 1 blik gepelde tomaten, verse basilicum en bieslook, peper en zout
  • 5 aubergine- en 5 courgetteplakken, gegrild in de pan of op een grilplaat
  • geraspte kaas of mozzarella in plakken
  • enkele blaadjes rucola

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Was de bloemkool en snij met een scherp mes in kleine stukjes. De stukjes maal je vervolgens tot kleinere korreltjes in de blender. Je kunt de bloemkool ook raspen. Ik laat de stronk ook gewoon meedoen, is ook groente. Spreid de bloemkoolrijst die je nu hebt gemaakt uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het ongeveer 20 minuten in de oven. Af en toe omscheppen om te voorkomen dat er zwarte korrels tussen komen te zitten.

Maak onder tussen de gegrilde groente. Ik heb een grilplaat die je dicht kunt klappen, we leggen er tosti’s tussen maar ook plakken aubergine en courgette – heerlijk! Voor de pizza voor 1 persoon van zowel de courgette als de aubergine ongeveer 5 ronde plakken. De rest kan terug de koelkast in.

Haal de bloemkool uit de oven en doe alle korreltjes in het midden van een schone theedoek. Draai dan de bloemkool in een bolletje en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Nu is deze pizzabodem toch minder knapperig dan een reguliere, maar hoe droger de bloemkool, des te droger de bodem wordt. Meng dan de bloemkool met de geraspte kaas en het ei tot een homogeen mengsel dat je uitspreidt op het bakpapier. Vorm er een gelijkmatige pizzabodem van. Dat gaat goed met de achterkant van een lepel. Bak de bodem weer in de oven, ongeveer 25 minuten. Tijd om de tomatensaus te maken.

Gepelde tomaten laat je uitlekker in een zeef, anders is de saus te vochtig. Je maakt een snelle saus in de blender met verse basilicumblaadjes en bieslook en een beetje zouten peper. Haal na 25 minuten de pizzabodem uit de oven (en zet meteen de oven op 200 graden).  Besmeer de bodem met een dun laagje tomatensaus en beleg hem met de gegrilde groente en de kaas. En hoppetee, nog weer een kwartiertje de oven in, totdat de kaas goed is gesmolten en lekker bubbelt. Gebruik een brede spatel om de pizza over te brengen op een bord, want de bodem is niet zo stevig als die van een gewone pizza. Om het af te maken wat rucola er bovenop. Lekker, en koolhydraatarm.
Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply