Zomerdip? Eet baba ganoush en hummus!

0

Als je de voorspellingen moet geloven “it’s gonna be a hot summer!” Eens te meer reden om eens een kijkje te nemen in keukens van streken die wel een graadje meer gewend zijn. Als het zo warm is hoef je voor mij de BBQ echt niet aan te steken. Helaas geniet ik maar al te vaak mee van de braadworst-walmen uit buurtuinen.

Bij een hittegolf eet ik toch liever een salade, rauwkost of brood met een lekkere smeerseltje erbij. Mijn tip tegen de diepste zomerdip: deze twee fluweelzachte smeersels uit het midden-oosten. Echt comfort food voor een zoele zomeravond.

Biertje erbij is lekker, maar met die toufaha waarvan ik het recept recent deelde kan je zomer niet meer stuk! De ingrediënten voor de smeersels koop ik bij een winkel die een ruime sortering arabische producten heeft (en niet bij een Nederlandse grootgrutter).

Foto Reina Foppen

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: 

Een blender of staafmixer, citruspers, eventueel de oven en wijde kommen

Ingrediënten:

Voor baba ganoush

 • 1 pot gerookte, gepelde aubergines (of twee grote aubergines gegrilld in de oven)
 • 2-3 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
 • 2 tenen knoflook
 • sap van 1 citroen
 • olijfolie
 • 1 theelepel komijn (zaadjes of poeder)
 • chilipeper, zout
 • voor de garnering: wat fijngehakte peterselie, paprikapoeder, scheutje olijfolie en als het kan, granaatappelpitten.

Voor hummus

 • 1 pot gekookte kikkererwten, gewassen en uitgelekt (en bewaar het vocht uit de pot!)
 • en voor de rest alle ingrediënten als hierboven.
 • voor de garnering: olijfolie, fijngesneden verse munt en nog wat extra citroensap

Aan de slag!

Je kunt natuurlijk ook verse aubergines gebruiken en die grillen in de oven, maar dan mis je de bijzondere smaak van de rook van het houtvuurtje. Als je verse aubergines hebt, prik er dan met een vork wat gaatjes in en leg ze drie kwartier in een hete oven. Af en toe keren. Schep dan alle puree uit de schil. Gebruik de schil niet. Voor de hummus kun je ook de kikkererwten een nacht weken en dan in vers water drie kwartier tot een uur koken met wat zout. Dit keer heb ik het mezelf makkelijk gemaakt door het in pot te kopen.

Met een staafmixer kun je dit ook maken maar ik heb ontdekt dat het in een blender veel romiger, luchtiger en zachter wordt. Echt om je vingers bij af te likken. Nadeel van die blender is dat er een onbereikbaar restje onderin bij de messen blijft zitten.

Doe de aubergine-puree, 2 flinke eetlepels tahin, de knoflook, de komijn, niet al het sap van de citroen, een beetje water (waarmee je de pot van de aubergines omspoelt, bijvoorbeeld) en een flinke scheut olijfolie in de blender. Laat ca. 3 minuten draaien. Proef en voeg dan zout, chilipeper, eventueel nog wat komijn, tahin en citroensap toe en laat de blender nog even flink draaien. Je wilt een mooie mix van smaken en geen enkele smaak zou moeten overheersen. Maar jouw smaak is leidend, dus blijf vooral proeven en toevoegen wat er volgens jou mist! Baba ganoush serveer je in een wijde kom, met wat fijngehakte peterselie en paprikapoeder en een scheutje olijfolie erover.

Hummus maak je op dezelfde manier, ik voeg voor het smeuïge vaak vocht van de kikkererwten toe. Ook gaat er in mijn hummus echt wel meer chili-vlokken dan in de baba ganoush. Beetje pit mag best! Hummus serveer je ook in een wijde kom, met munt, een scheut olijfolie en wat citroensap erover.  Lekker met brood of rauwkost, yum!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply