Klassieke aspergesoep

0

Het witte goud, heerlijk. Mijn dochter en ik eten ze graag op de ouderwetse manier, met een gekookt eitje, aardappels en een lekker sausje, plakjes ham erbij. Altijd goed.

Ik kook de asperges, met schillen en kontjes, een keer of drie in hetzelfde kookvocht. Dat kookvocht zeef ik na gebruik en bewaar ik in de koelkast. Zo krijg je een heerlijke aspergebouillon waar je in no time een mooie klassieke aspergesoep van kunt maken met slechts een stuk of drie verse asperges om in stukjes door de gebonden soep te doen. Een fijn lunchgerecht dat binnen een half uur op tafel staat.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Dunschiller, soeppan, garde, staafmixer

Ingrediënten voor 4 kommen soep:

  • 75 gram boter
  • 1 gesnipperd uitje
  • 75 gram bloem
  • scheut witte wijn (optioneel)
  • 1 liter (asperge-)bouillon, maar bouillon van een blokje kan ook hoor
  • 3-4 asperges, en dat mogen ook buitenbeetjes zijn, geschild en in stukken van ca. 3 cm
  • 1/2 bekertje room of crème fraîche 
  • peper en evt. zout
  • verse bieslook, gewassen en klein geknipt, 2 flinke eetlepels vol.

Aan de slag!

Smelt de boter zachtjes in de soeppan en voeg het gesnipperde uitje toe. Laat glazig worden, maar niet bruin. Voeg dan de bloem toe en roer alles door elkaar (maak een roux) en laat de roux een beetje garen maar niet bruin worden.

Voeg dan een scheut witte wijn toe en roer stevig door totdat het geheel weer is gebonden en ga dan beetje bij beetje bouillon toevoegen en blijf roeren. Je kunt de wijn ook weglaten, dan is de soep minder zuur. Je begint dan meteen met de bouillon toevoegen.

Als alle bouillon is opgenomen en een mooie gebonden soep is ontstaan, haal je de staafmixer erdoor zodat er geen stukjes ui meer in de soep zitten. Voeg de stukken asperges toe en laat het nog een minuutje of 10 heel zachtjes doorkoken totdat de asperges gaar zijn. Af en toe over de boven van de pan roeren zodat de soep niet aanzet.

Voeg de room toe, proef het en voeg eventueel nog zout en peper toe naar smaak. Geknipte bieslook erdoor vlak voor het serveren, en smullen maar!

Easy. En succes verzekerd.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply