Stamppot met variatie

0

Er zijn van die groenten die alleen maar lekkerder worden als het vriest. Boerenkool bijvoorbeeld, maar ook cavolo nero (palmkool). Als het vriest het dat het kraakt komt er een lekker zoetje aan deze donkergroene wintergroente – als ze nog op het land staan tenminste. En in mijn moestuin heb ik dat geluk. Als ik het koop, dan gooi ik het eerst een nachtje in de vriezer.

Stamppot is altijd goed maar een beetje variatie kan geen kwaad! Ik bracht wat andere herfstige zaken in, zoals walnoten en paddenstoelen. De walnoten had ik al geraapt toen ze van de boom vielen en het kraken is een leuk werkje, maar daar moet je wel wat tijd voor uittrekken. Maar ongezouten gepelde walnoten kopen kan natuurlijk ook. Geroosterd zijn de walnoten heerlijk knapperig en ze geuren fantastisch. Ze geven echt de bite aan dit gerecht. Linzen nam ik erbij omdat er van de cavolo nero zo weinig volume overbleef na het afkoken en klein snijden. En dat bleek een gelukkige combinatie! Heel aards en winters – een soort boswandeling. Met ontzettend veel ijzer en vitamines maar vooral goddelijk lekker!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

  • ca. 500gr cavolo nero of een stronk verse boerenkool
  • gepelde walnoten, gepeld ongeveer 150 gram
  • knoflook, minstens 4-6 tenen, gepeld en fijngehakt
  • olijfolie, zout en peper
  • 250 gram (ongepelde) linzen, laurierbladeren

Voor de roomsaus: gemengde paddenstoelen, vers en in stukken gesneden of uit een pot, gesnipperde ui, ca. 25gr boter, verse tijm, scheut wijn/sherry/cognac, 2 eetlepels bloem, 300 ml paddenstoelenbouillon, peper, zout, bekertje crème fraîche

En nodig aan keukenspul: een grote pan, vergiet, een sauspan, een koekenpan, een scherp mes en snijplank. Lage ovenschaal en een oven.

Aan de slag!

Maak eerst de roomsaus, want die kun je opwarmen als je gaat serveren. Fruit het gesnipperde uitje in de boter. Bak dan de (goed uitgelekte) paddenstoelen met de verse tijmblaadjes mee. Als zich een donker laagje op de bodem van de pan gevormd heeft voeg je een scheut wijn/sherry/cognac toe, wat je open hebt staan, zodat het aanbaksel oplost en zich mengt met het ui-paddenstoelenmengsel.

Laat de alcohol verdampen en voeg dan twee eetlepels bloem toe en roer totdat het vocht is opgenomen. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren zodat een saus zonder klontjes ontstaat. Maak de saus af op smaak met zout en verse peper uit de molen. De echte smaakmaker is tenslotte de crème fraîche die je er doorheen roert. Corrigeer eventueel de smaak nog met wat honing als je het zoeter wilt. Smaken verschillen nu eenmaal en zeker als je rode wijn hebt gebruikt kan het een beetje ‘straf’ smaken.

Ris de groente (verwijder de dikke nerven) en was zorgvuldig, er kan nog wel eens een slakje in zitten. Haal slechte stukjes en bruine of gele randjes van de bladeren af. Kook de groente met aanhangend water in een grote pan. Cavolo nero gedurende 20 minuten, boerenkool mag 5 minuten korter. Giet af en laat afkoelen in koud water. Laat uitlekken in een vergiet, knijp het meeste vocht eruit en snijd of hak de groente fijn op de snijplank.

Kook ondertussen de linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking met een snuf zout, een scheutje olijfolie en een paar laurierbladeren (linzen hoeven niet geweekt te worden). Na het afgieten laat je de pan met gesloten deksel op het fornuis staan. Rooster de gepelde walnoten in een droge koekenpan (zonder vet). Blijf de walnoten omgooien zodat ze geen zwarte randjes krijgen. Ze worden iets donkerder van kleur en lekker knapperig. Hou ze warm in de ovenschaal in de oven op ca. 80 graden.

Fruit in de grote koekenpan de knoflook in een scheut olijfolie. Als de knoflook lichtbruin is voeg je de fijngehakte groente toe en roerbak je deze op hoog vuur tot het vocht is verdampt en de knoflookdampen je tegemoet komen. Bovenop de geroosterde noten leg je eerst de warme linzen in de ovenschaal en daarbovenop de geroerbakte groente.  Op het bord een flinke schep paddenstoelen-roomsaus erbij. Lekker met gekookte aardappelen.

Eet smakelijk!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply