Caraïbische maaltijdsoep (Sancocho) – veganistisch

0

Mijn zus heeft een aantal jaren in Santo Domingo gewoond. Mijn nichtje, nu al 23, is daar ook geboren en ik ging natuurlijk graag op bezoek. In de Dominicaanse keuken, maar ook op andere eilanden, wordt vaak gekookt met lokale knolgewassen. En dat zijn er nogal wat. Wat je wil ook in zo’n klimaat! Je gooit een zaadje op de grond en twee weken later is het een plant geworden!

Sancocho, deze maaltijdsoep, is een grote pan soep van hetgeen voorhanden is. Vaak zitten er meerdere soorten vlees in, maar het kan heel prima zonder. De gele spliterwten geven deze stoere soep de consistentie die anders door het meekoken van vlees ontstaat. En het is een flinke hoeveelheid, zodat je ook lekker kunt uitdelen aan de buren die binnen zitten vanwege corona.

Er zijn wel een paar ingrediënten die niet mogen ontbreken, wil je de typisch Caraïbische smaak krijgen. Behalve de groene banaan en pompoen is dat ‘sazón’, een kruidenmengsel dat voornamelijk bestaat uit knoflook en ui, zout en gedroogde tuinkruiden, te koop in de meeste winkels die ook tropische etenswaren verkopen. Ook erg lekker op een hardgekookt eitje of door de saladedressing.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Grote soeppan, dunschiller, scherp mes en snijplank, (eventueel een blender)

Ingrediënten voor ca. 6 personen:

 • 4 tenen knoflook
 • 4 rode paprika’s
 • scheutje olie
 • 1 flinke theelepel gedroogde oregano
 • 300 gram gele spliterwten
 • 1 liter + 3 liter groente- of paddenstoelenbouillon (van blokjes)
 • 1 winterwortel, in halve plakjes van ½ cm ongeveer
 • 1 zakje bevroren cassave of ½ cassaveknol
 • 4 tayer-knollen
 • 1 zoete aardappel, yam, bataat of boniato
 • ½ flespompoen
 • 1 groene bakbanaan
 • (en probeer eens uit met wat er zoal beschikbaar is: peterseliewortel, pastinaak, aardpeer)
 • 1 bosje koriander en een bosje krulpeterselie, fijngehakt of geknipt
 • (hete) peper en sazón naar smaak

Aan de slag!

Ik deed de schoongemaakte knoflook en paprika in de blender voor het gemak, maar je kunt het ook gewoon kleinsnijden. Verhit een scheut olie in de pan. Voeg de paprika, knoflook en oregano toe en laat even samen fruiten. Voeg dan de gewassen spliterwten toe en roerbak het geheel een minuut of wat  voordat je er een liter hete groentebouillon aan toevoegt. Deksel op de pan, af en toe roeren en wat bouillon toevoegen als het dreigt aan te bakken en koken tot de erwten ongeveer zacht zijn.

Ondertussen schil en snijd je de wortel in halve schijfjes, de knollen en de pompoen in blokjes, niet te klein. De halve pompoen die je over hebt kun je in blokjes prima invriezen voor een volgende soep. Pel de banaan door de schil aan beide zijden in de lengte in te snijden. Snijd de banaan in niet al te dunne plakjes.

Voeg alle groenten toe aan de pan als de spliterwten zacht zijn en doe er nog eens drie liter hete bouillon bij. Als de soep weer aan de kook is temper je de hitte en laat het geheel zachtjes koken tot alle groenten gaar zijn, dat duurt wel ruim een uur. Af en toe roeren. Corrigeer op smaak met sazón en peper en voeg dan de verse tuinkruiden toe. Je kunt nog wat achterhouden ter decoratie. En als je de soep opwarmt om er nog een keer van te eten, blijf dan roeren, want die erwten kunnen enorm aanbranden heb ik tot mijn verdriet ondervonden.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply