Blueberry muffins

0

Het wonen in een dorp maakt het volgen van de maatregelen om de coronacrisis te beteugelen een stuk eenvoudiger op te volgen dan wanneer je in een flat in de stad woont. De fysieke afstand is er namelijk al. Nu nog de sociale afstand bewaken, want die is in een dorp dan weer minder vanzelfsprekend. Ik doe zelf zo min mogelijk boodschappen en laat dat mijn dochter doen – komt zo ook eens buiten. 

Ook heb ik deze week voor het eerst in mijn leven telefonisch een bezorgmaaltijd besteld bij ons Chinees restaurant. Cash afrekenen en geen commissie naar thuisbezorgd is voor hen natuurlijk beter. Ook de groentekraam die wekelijks op het dorpsplein staat levert nu thuis af. De aanbiedingen staan op de Facebook pagina van het bedrijf, met WhatsApp kun je bestellen en online afrekenen en een uurtje later wordt er een hele doos groente en fruit afgeleverd.

Door die aanbiedingen bestel ik ook dingen die ik anders niet zo snel koop. Zoals een emmertje blauwe bessen. Guilty pleasure, vind ik dat. Mijn dochter heeft van haar school een stevig online schoolprogramma en studeert veel. Dat verdient wel een beloning, vond ik. Blueberry muffins ken ik alleen als van die goddelijke joekels bij dure koffietentjes, maar dat moet toch ook gewoon thuis te doen zijn. En dat lukte prima! Geen enorme joekels, maar wel enorm lekker!

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Mixer en beslagkom, flexibele deegspatel, keukenweegschaal, zeef, muffinblik voor 12 en papieren vormpjes. En ja, ook een oven.

Ingrediënten voor 12 muffins:

  • 150 gram  zachte (room-)boter (een uurtje eerder uit de koelkast dus)
  • 150 gram (basterd)suiker (ik maal mijn grove rietsuiker in een koffiemolen)
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 snufje zout
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem
  • ½ zakje bakpoeder
  • ½ emmer of 1 bakje blauwe bessen, voorzichtig gewassen en gedroogd.

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe de papieren vormpjes in het muffinblik. Roer de boter met de mixer in de beslagkom smeuïg en voel dan de suiker en de vanillesuiker en een snufje zout  toe. Mix tot er nauwelijks nog suikerkristallen in het mengsel zitten. Soms zit er best veel boter langs de rand van de kom, haal dat er met de deegspatel vanaf en zorg dat je een homogeen mengsel krijgt.

Voeg dan een voor een de eieren toe, maar voeg pas een volgende toe als het ei goed is opgenomen. Zeef dan de bloem en het bakpoeder samen in de kom en mix het geheel tot een mooi samenhangend beslag. Niet ineens die mixer op volle sterkte, anders wolkt het meel om je heen! 

Voeg dan de blauwe bessen toe en meng ze met de deegspatel voorzichtig door het deeg, zodat ze niet kapot gaan.

Verdeel dan het beslag gelijkmatig over de twaalf muffinvormpjes. Bak de muffins tot ze goudbruin en gaar zijn in ongeveer 20 minuten. Het lijkt dan alsof ze van binnen nog ongaar zijn door het vocht van de blauwe bessen (proef er vooral eentje als ze nog gloeiendheet zijn – echt té lekker), maar dat komt helemaal goed als ze eenmaal zijn afgekoeld.

Bij ons hebben ze de volgende dag niet gehaald, maar je zou ze best een paar dagen kunnen bewaren in een afgesloten trommel.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

Leave A Reply