Teriyaki bowl

0

Umami, dat is de omschrijving van smaak die niet onder te brengen is onder zoet, zout, zuur of bitter. Teriyaki saus heeft het allemaal in zich. Het schijnt dat iedere ‘chef’ zijn eigen recept heeft voor deze Japanse saus, die je kunt gebruiken om te marineren, maar op tafel ook als smaakmaker aan het eten kan toevoegen.  Wij eten dit gerecht altijd met stokjes. Nog een extra scheutje saus erover en smullen maar!

Ik maakte de saus dus zelf, best makkelijk en dan kun je er toch een beetje je eigen draai aan geven. Je kunt natuurlijk ook gewoon een flesje kopen, maar een beef teriyaki of tofu teriyaki met zelfgemaakte marinadesaus is natuurlijk echt veel leuker!

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Voor de teriyaki saus

 • 2 eetlepels olijfolie en een halve eetlepel sesamolie
 • 2 knoflookteentjes in plakjes
 • vingerkootje gember in stukjes
 • 50 gr rietsuiker
 • 150 ml zoute sojasaus (geen ketjap manis)
 • 150 ml rijstazijn
 • 50 ml sake (of witte wijn)
 • scheutje oestersaus

Voor de bowl (voor 2 personen)

 • 200 gr. biefstuk, in heel dunne plakjes gesneden en gemarineerd in teriyaki saus
 • Of: 250 gram tofu, in dunne reepjes, gemarineerd in teriyaki saus
 • maïzena (theelepel met een kop erop)
 • 2 handjes verse (baby-)spinazie
 • grof geraspte winterwortel en/of rettich
 • ½ komkommer, van de zaadlijsten ontdaan en in dunnen reepjes gesneden
 • 1 bosuitje in ringetjes gesneden
 • 1 theelepel sesamzaadjes, geroosterd
 • (zilvervlies-)rijst of parelgort

Nodig aan keukenspul: steelpan, pollepel, wok of koekenpan, snijplank en scherp mes, groenterasp, mooie ruime kommen of diepe borden, eetstokjes

Aan de slag!

Begin met het maken van de teriyaki saus. Dat hoeft niet op dezelfde dag want je kunt de saus goed bewaren.

Verhit de olijfolie en de sesamolie in een steelpan. Voeg de gember en knoflook toe en laat ze smaak afgeven aan de olie. Niet donker laten worden, gebruik je pollepel. Voeg de suiker toe en laat deze karamelliseren, blijf roeren!

Voeg dan de sojasaus, de rijstazijn en de wijn of sake toe. Roer tot de suiker helemaal is opgelost. Je laat nu de saus wat inkoken op matige warmte. Proef de saus en corrigeer de smaak eventueel met wat oestersaus of wat meer rijstazijn als je een zuurtje mist. Zout en zoet zit er zeker al zat in! Laat de saus afkoelen.

Voor dit gerecht heb je minder dan de helft van de saus nodig. De rest kun je in een potje bewaren. Zeef even de knoflook en de gember eruit.

Dan het gerecht! Snij het vlees of de tofu in reepjes (en misschien is het ook wel heel lekker met vegetarische wokreepjes of met paddenstoelen, go wild!). Leg de reepjes in een diep bord of schaaltje en voeg zoveel saus toe dat het goed kan marineren, maar hoeft niet koppie oner. Je schept het zo nu en dan even om.

Kook de rijst of parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp, als de rijst kookt, de wortel met een grove rasp, snij de komkommer in reepjes, het bosuitje in ringetjes. Je kunt natuurlijk ook andere rauwkost gebruiken of hardere groenten, zoals bloemkool of broccoli even beetgaar koken.

Als je de rijst of gort hebt afgegoten en laat uitdampen is het tijd om de koekenpan of wok te verhitten en de gemarineerde reepjes vlees of tofu te bakken in een klein beetje olie. Je roostert ze in de hete pan, zodat er een knapperig randje aan komt.  Houd ze warm in een schoon schaaltje dat je bovenop de rijst zet met deksel erop.

Giet dan de marinade in de pan en laat aan de kook komen en laat de saus binden met een beetje maïzena aangemaakt met water. Als de saus gebonden is doe je het vlees of de tofu erdoor en roer je even om. Klaar om te serveren!

Eerst een schep rijst of gort in een kom of bord, schik de groente er mooi omheen en voeg dan de reepjes vlees of tofu met saus toe.  Om het af te maken de ringetjes bosui en de geroosterde sesamzaadjes eroverheen. Zet je hoogstpersoonlijke teriyaki saus op tafel voor de liefhebber van meer.

Echt, té lekker dit!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier. 

 

Leave A Reply