Kabeljauw met venkel en sinaasappel

0

Het was echt guur buiten en ik had behoefte aan iets warms, lichts en lekkers. Voor dit gerecht was alles in huis. Kijken wat er in de koelkast of vriezer zit en dan improviseren – dat vind ik het leukst. Zeker als het buiten slecht toeven is.  En het resultaat was echt erg lekker, dus dan schrijf ik er maar een receptje van.

Later zie ik dan op internet dat het ook best een bekende combinatie is, venkel, vis en sinaasappel. De gember en knoflook maken de smaak wat complexer, echt heerlijk! Verse vis is best wel prijzig voor een kleine beurs. Daarom koop ik meestal een zak diepgevroren kabeljauw met MSC keurmerk. Voor dit recept is het wel belangrijk dat je dan wel eerst de vis laat ontdooien, anders is het wel ontdooid maar niet gaar als je het uit de oven haalt.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 moten kabeljauw, vers of helemaal ontdooid
  • 1 grote venkelknol of 2 kleine
  • 1 rode ui
  • 1 biologische (bloed-)sinaasappel
  • 2 tenen knoflook
  • een stuk verse gember (2 vingerkootjes lang)
  • olijfolie
  • zout en peper uit de molen

En nodig aan keukenspul: snijplank en scherp mes (evt. een mandoline), fijne rasp, knoflookpers, kom, ovenschaal en een oven.

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de vis af onder de kraan, dep droog en leg de moten in de ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie en zout en peper over. Schrob de sinaasappel af met water en rasp met een heel fijne rasp al het oranje van de schil in een kom. Schil dan boven de kom met een scherp mes met de witte schil van de sinaasappel zodat de partjes “bloot” komen te liggen en vang al het sap op.  Snij de partjes er ook boven de kom uit. Zorg wel dat je de pitten eruit vist!

Pers de teentjes knoflook en de in stukjes gesneden gember met de knoflookpers bij de sinaasappel. Hak de rode ui fijn en voeg toe. Was de venkel. Van de venkelknol snijd je alleen het kontje af. De rest, ook de stelen en het groen, kun je allemaal gebruiken. Snij in vieren en maak vervolgens dunne plakjes. Een mandoline is heel handig, maar dan beter de venkel in zijn geheel snijden (en pas op je vingers!).

Doe de venkel ook in de kom, voeg wat zout toe en maal er zwarte peper overheen en meng de ingrediënten goed door elkaar. Het groentemengsel mag bovenop de vis en dan gaat de schaal een klein half uur de hete oven in. Ik at er als salade babyspinazie bij, maar met rijst of gebakken aardappelen lijkt het me ook erg lekker.

Glaasje wit erbij en smullen maar!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier.  

Leave A Reply