Aardappelkroketjes met feta

0

Als we vroeger aan een lopend buffet deelnamen, op een trouwerij of een vakantie, dan waren de aardappelkroketjes waar ik het meest naar uitkeek. Dat je dan in de rij staat met je bordje en hoopt dat er tegen de tijd dat jij aan de beurt bent nog wel kroketjes over zijn. Dat vond ik nou echt het allerlekkerste eten dat ze ooit hadden bedacht.

Die industriële aardappelkroketjes blijken anno nu helemaal niet zo lekker te zijn als ze in mijn herinnering waren. Wat een teleurstelling. Gelukkig is het heel leuk om zelf aardappelkroketjes te maken die wel lekker zijn. Bereid je alleen wel voor op een beetje werk (tijd) en een hoop afwas. 

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor ongeveer 20-25 kroketjes)

  • ca. 1 kg aardappelen, geschild en gekookt
  • 1 pakje feta, verkruimeld
  • 2 eieren, gesplitst, eidooier en eiwit apart
  • bloem en paneermeel
  • (arachide) olie om in te frituren

En nodig aan keukenspul: pureestamper, een kommetje, een paar borden, grote snijplank als werkblad, pan met dikke bodem om in te frituren, schuimspaan, keukenpapier.

Aan de slag!

De gekookte aardappelen kun je prima overhouden van een vorige dag. Gewoon wat meer koken en dan apart houden. Stamp de gekookte aardappels fijn, maar maak geen puree, dus geen melk en boter toevoegen. Voeg de verkruimelde feta toe en 2 eidooiers (bij minder aardappelen is 1 ei ook genoeg). Kneed het tot een samenhangend geheel en laat het een paar uur opstijven, dat werkt makkelijker. Klop het eiwit met een klein beetje water los in een kommetje, met een vork. Doe op 1 bord een bergje bloem en op een ander bord een bergje paneermeel. Houd beide pakjes/zakjes bij de hand voor als je meer nodig hebt.

Pak met een flinke theelepel een bolletje van het pureemengsel en vorm het met je handen tot een langwerpig kroketje. Klein maar fijn. Leg het daarna op het bord met bloem. Maak een stuk of 3-4 kroketjes tegelijkertijd zodat je de grootte een beetje gelijk kunt houden. Dan zorgt straks voor een regelmatig resultaat als je gaat frituren.

Rol het kroketje door de bloem zodat het er rondom mee bedekt is. Daarna haal je het door het losgeklopte eiwit in het kommetje, alle bloem moet bedekt zijn met een laagje eiwit, en vervolgens ga naar het bord met paneermeel. Rol het kroketje door het paneermeel en dan leg je het op de snijplank en rol je het met je platte hand nog even in de perfecte vorm, voor platte zijkanten even op de zijkanten zetten en beetje aandrukken. Maak zo alle puree op in (ongeveer) gelijke kroketjes. En je mag tussendoor best je handen een paar keer wassen want het is een beetje een “messy” werkje.

Een knapperig en intact korstje maakt een succesvol kroketje. Om dit te bereiken is het belangrijk dat ieder kroketje dat je maakt helemaal bedekt is met een laagje eiwit. Zo ontstaan er tijdens het frituren geen gaatjes waar de puree uit lekt.

Verhit olie in een diepe koekenpan of een kleine braadpan (frituurpan kan natuurlijk ook!). De kroketjes moeten helemaal koppie onder kunnen in de hete olie. Je kunt er best een heel stel tegelijk frituren, als ze maar niet op of tegen elkaar aan komen te liggen. Je kunt ze met de schuimspaan voorzichtig bewegen zodat ze niet aan de bodem plakken en aaneen kant  zwart worden. Ze zijn klaar als ze rondom goudbruin zijn. Vis ze eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier.  Kijk uit voordat je je tanden erin zet – ze zijn bloody hot!

Met dit recept is supereenvoudig te variëren. Je kunt ook kroketjes maken van een restje stamppot. Of van aardappels en spekjes met fijngehakte peterselie,  Of je doet er bakkeljauw en een gefruit uitje door, met lekker veel peper. Zorg er in ieder geval voor dat de vulling nooit te vochtig is, want dan worden het uitgezakte en zielige hoopjes….

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Alle recepten vind je hier.  

Leave A Reply