Mosterdsoep met wintervitamines

0

Met veel plezier en smaak heb ik alle zomergroenten uit de moestuin finaal opgegeten. Heel veel rauwe andijvie, venkel, koolrabi en courgettes en een incidentele komkommer, want die planten had ik veel te laat gepoot, helaas.

Nu liggen de velden er nogal kaal bij, sommige met wat “groenbemesters” erop gezaaid, zodat de grond volgend voorjaar nog beter is.

Wat er nu nog wel staat is rode biet, winterwortel, boerenkool, palmkool, prei en knolselderij. Van die laatste twee maak ik een heerlijke hartig soepje, geïnspireerd door de mosterdsoep die ik onderweg tijdens een gure fietstocht at. Het najaar heeft zijn intrede gedaan. Tijd voor warme wintervitamines.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten (voor 4 personen een lekkere kom soep)

  • een scheutje olie
  • 2 preien, gewassen en in ringetjes
  • ½ knolselderij, geschild en in blokjes
  • 1 liter (paddenstoelen) bouillon
  • 2 flinke eetlepels grove mosterd
  • 125 ml crème fraîche (de magere versie)

En nodig aan keukenspul: pan met dikke bodem, snijplank, scherp mes, staafmixer of blender

 Aan de slag!

Snijd de knolselderij in plakken. Daarna kun je die namelijk heel makkelijk schillen. Je gebruikt de helft van de knol voor de soep. De andere plakken kun je bijvoorbeeld zachtjes gaar laten worden in de koekenpan. Stukje blauwe kaas erop laten smelten en smullen maar.

Maar het ging hier over de soep! De helft van de plakken schillen en in blokjes snijden. De preien aan de zijkant aan beide kanten insnijden en onder de kraan de aarde tussen de bladen uit wassen. Daarna in dunne ringetjes snijden. Houdt wat ringetjes apart voor de garnering.

Verhit de olie in de pan en roerbak de blokjes selderijknol. Als de blokjes gaan bruinen en vocht loslaten de prei toevoegen en meebakken. Niet laten aanbranden, maar blijven bewegen en lichtjes laten bruinen. Voeg dan de hete bouillon toe. Ik gebruik paddenstoelenbouillon omdat ik zo lekker “aards” vind smaken, maar elke bouillon is goed.

Laat de groenten een minuut of 10 koken en voeg dan de mosterd en de crème fraîche toe. Pureer de soep met de staafmixer in de pan zelf of in een blender. Maal het niet al te fijn, er mag nog wel wat groente zichtbaar blijven. Proef de soep en corrigeer op smaak (met zout, nog wat extra mosterd en/of peper).  Als je de soep serveert strooi je er wat preiringetjes over. Het oog wil ook wat.

Ik kreeg er twee knapperige bruine bolletjes bij. Was lekker.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Een verzameling van haar recepten vind je hier.  

 

Leave A Reply