Paksoi met pittige garnalen

0

De winter is voorbij, de ijsheiligen liggen weer ontdooid achter ons en voor een bezoek aan de Keukenhof zijn we nu echt te laat. Ik had zo genoeg van wintereten en door al die paaseitjes en lekkere cakes werd ik steeds zwaarder, dus de suiker en koolhydraten gaan weer in de ban.

Ik ga dan veel groenten en eiwitten eten om een paar kilo kwijt te raken, maar ook echt om die akelige snaaihonger de baas te worden. Dus veel water en thee drinken en tussendoor een paar radijsjes of zelfgemaakte humus met rauwe groenten. En hoe ontzettend lekker smaakt een mooie salade, zeker als je de eerste kropsla en rucola uit eigen tuin kunt oogsten.

Doordat ik dan ook twee weken helemaal geen fruit eet ga ik wel veel aandacht besteden aan lekker eten koken. En ik moet zeggen dat ik het ook allemaal beter proef en de smaken meer waardeer. Vandaag was ik al een week van fruit en koekjes afgebleven en trakteerde ik mezelf op een heerlijk wok-gerecht met garnalen. Ik at het vanwege mij dieet zonder rijst of noodles, maar die kun je er natuurlijk prima bij eten!

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Wok, snijplank, scherp mes.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 paksoi, gewassen en stevige delen en blad apart van elkaar in repen gesneden 
  • 2-3 tenen knoflook, in plakjes
  • stuk verse gember (minstens een vingerkootje) in plakjes of reepjes
  • ca.16 grote tijgergarnalen (uit de diepvries, ontdooid en evt. van hun jas ontdaan)
  • chilivlokken, naar smaak (1/2 theelepel is al best pittig)
  • nam pla (Thaise vissaus)
  • oestersaus
  • wakame (gedroogd zeewier), een eetlepel
  • olie (arachide of zonnebloem)

Aan de slag!

Als je het gerecht wilt eten met rijst begin je daarmee, want het wokgerecht is snel klaar. Terwijl de rijst kookt kun je de ingrediënten snijden en de garnalen pellen. Als de rijst aan het uitstomen is, maak je in tien minuten dit gerecht erbij. 

Verhit een bodem olie in de wok. Voeg de garnalen toe en laat ze, al omscheppend, mooi roze worden in enkele minuten. Voeg dan de knoflook en de gember toe en bak mee. Daarna de chilivlokken. De garnalen krijgen door de chili ook mooie oranjebruine randjes en de knoflook en gember worden goudbruin. Haal alle ingrediënten uit de olie en hou apart.

De olie heeft heerlijk smaak gekregen en daar wok je eerst de witte stelen van de paksoi in. Voeg als deze wat glazig zijn geworden een scheut oestersaus en een scheut nam pla toe. Het stinkt behoorlijk en zeker als je veel chili gebruikt slaat dat ook nog eens op je keel, maar geloof me, het is het allemaal waard.

Door nam pla te gebruiken hoeft er geen zout meer bij. Voeg dan het groene deel van de gesneden paksoi toe, roerbak kort tot het blad vocht gaat loslaten en voeg dan ook de wakame toe en laat die even vocht opnemen. De garnalen, knoflook en gember en doorheen scheppen en klaar! Ik at mijn (garnalen-)vingers er bijna bij op.

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply