Andere havermout-allerhande

0

Andere havermout-allerhande

Uit de erfenis van mijn moeder heb ik nog een beduimeld bakboekje. De appeltaart daaruit is zoals appeltaart moet zijn. Ook staat daarin het recept van ‘allerhande’, luxe roomboterkoekjes van 1 deegje, maar met veel variaties.

De geur van de robuuste havermoutkoekjes uit dit recept is minstens zo lekker als die van de allerhande van mijn moeder. We maken er gewoon een alternatieve allerhande van en echt, allemaal zijn ze om op te vreten. Ondanks havermout echt niet zo gezond hoor. Maar wel heel erg lekker door die roomboter en vanillesuiker.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Oven, bakplaat, bakpapier, kom, 4 schaaltjes

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout
  • 50 gr zelfrijzend bakmeel (of bloem met ½ theel. bakpoeder uit een zakje)
  • 100 gr. boter 
  • 50 gr (riet)suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 ei

Suggesties voor de allerhande: rozijnen, kaneel, gehakte noten, pitjes of lijnzaad, stukjes pure chocolade, gekonfijte gember, kardemonpeulen

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de boter met een mesje of kaasschaaf in de kom in dunne plakjes, dan wordt het snel zacht en kneedbaar. Weeg alle ingrediënten af en voeg toe. Breek het ei erbij.

Voordat je gaat kneden kies je 4 ingrediënten die je (gehakt of kleingesneden) apart in een schaaltje voor het grijpen neerzet. Een eetlepel is voldoende van de rozijnen, lijnzaad, zonnebloempitjes, gehakte noten of kleine stukjes chocolade. Voor kaneel een theelepel, kardemom, ongeveer 6 peulen gepeld en gehakt, anders wordt het veel te heftig. Varieer er lustig op los. Bedek dan de bakplaat met een vel bakpapier.

Meng alle ingrediënten die je in de kom hebt gedaan met “een koele hand” (even wassen met koud water) door elkaar tot alle havermout is opgenomen. Verdeel dan het deeg in 4 gelijke stukken en meng door elk van de delen 1 van de 4 extra’s. Het handigst is als je dat per portie doet en er dan meteen vier bolletjes van maakt die je iets platgedrukt op de bakplaat legt.

Bakken in de voorverwarmde oven, na een ruim kwartiertje zijn ze gaar, geurend en goudbruin. Ze zijn nog wat zacht als je ze uit de oven haalt en worden wat brosser als ze afkoelen. Als ze al afkoelen….

Eet smakelijk!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply