Gevulde koolrolletjes uit de oven

0

De groente van het seizoen – we zitten in de winter – dat is kool. Rode, witte, groene (of savooie) Chinese, boeren, palm, spruit. Variatie te over. Maar hoogst impopulair. We blijven het liefst bij de bloemkool en broccoli hangen maar dat zijn zomerkolen.

Pas at ik een simpel soepje van rode kool met komijn – verrassend lekker en prachtig paars. Rode kool is ook fantastisch als salade met granaatappelpitjes. Spruitjes zijn alzo gekweekt dat ze gewoon zoet smaken en er geen typische spruitjeslucht omheen hangt.

Erg lekker, vindt ook mijn dochter van 14. Als het maar eerst in de oven geweest is met een laagje kaas erop. Zo maak je kennelijk alles lekker, dus ik ben aan het experimenteren met andere kool. Hierbij een recept voor een visueel zeer aantrekkelijk gerecht, want het oog wil ook wat.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Grote pan, schuimspaan en vergiet, snijplank en scherp mes, braadpan of wok, ovenschaal

Ingrediënten:

 • 1 groene (savooie) kool
 • 100 gram bulgur of gierst
 • 250 gram gehakt
 • 1 theelepel komijnzaadjes
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 3 tenen knoflook
 • 50 gram rozijnen
 • 1 rode (punt) paprika, in kleine dobbelsteentjes
 • olie, zout, kruiderij (beetje kaneel erbij is lekker)
 • oude kaas of feta om te gratineren)
 • paneermeel

Aan de slag!

Laat de rozijnen een paar uur weken in wat water. Verwarm de oven voor op 190 graden als je gaat koken. Kook de bulgur of gierst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Een restje gekookte rijst of pasta kan ook. Of kleine blokjes gekookte aardappel.

Verhit een grote pan met water. Snij van de onderkant van de savooiekool enkele centimeters af. Zo kun je voorzichtig de buitenste bladeren loshalen. Haal ongeveer tien tot 12 mooie bladeren los. Het midden van de kool dat je overhoudt snij je doormidden en één helft snij je flinterdun. De andere helft is over.

De koolbladeren blancheer (kort koken) je in de grote pan met zacht kokend water. Haal de bladeren er met een schuimspaan uit en leg ze meteen in koud water. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Snij de harde nerf voorzichtig uit de bladeren en bewaar ze plat liggend.

Verhit wat olie in een braadpan of wok en fruit de komijnzaadjes tot ze knappen. Voeg dan de gesnipperde uit toe en laat deze glazig worden. Bak daarna het gehakt mee en knijp de knoflook door de pers bij het mengsel. Breng goed op smaak met zout en andere kruiden. Een beetje kaneel erbij is heerlijk vanwege de rozijnen. Voeg de uitgelekte gewelde rozijnen toe. Roerbak dan de paprikablokjes en de fijngesneden kool mee tot deze is geslonken en voeg als laatste de gekookte bulgur of gierst toe. Proef en corrigeer op smaak. Het mag wel een beetje zout hebben.

Nu vullen! Leg 1 koolblad op de snijplank met de onderkant naar je toe. Omdat de nerf eruit is wijken de zijkanten. Die leg je eerst net overlappend over elkaar heen. Dan een flinke (opschep-)lepel vulling erop en stevig oprollen. Eerst de onderkant eroverheen, dan de zijkanten naar binnen vouwen en zo verder naar boven rollen. Leg het rolletje met de mooie dichte kant naar boven in een ingevette ovenschaal. Vul alle rolletjes op deze manier.

Verdeel de overgebleven vulling over de rolletjes in de schaal en bestrooi deze met geraspte pittige kaas of met kruimels feta. Strooi er dan nog wat paneermeel over en zet de schaal ongeveer 15 minuten in de warme oven of net zolang tot de bovenkant mooi goudbruin is geworden.

Eet smakelijk!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply