Pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

0

Sinds vorig jaar ben ik lid van vrouwenkoor Zumba, Canto do Brasil, dat alleen maar Braziliaanse liedjes zingt en swingt. Het koor was uitgenodigd voor een korenfestival in Brazilië dit najaar en de mensen daar werden helemaal emotioneel toen ze hoorden dat wij, vijftien Nederlandse vrouwen, hun volksliedjes zingen, gewoon, omdat we dat mooie muziek vinden.

En wij waren enorme geluksvogels dat we door het festival kennis konden maken met enorm vriendelijke en gastvrije mensen! En met een stukje van hun eetcultuur – naast alle caipirinha’s en biertjes om de keeltjes te smeren. Bij zo’n drankje – maar ook gewoon bij de koffie (ik drink geen alcohol), bestel je maar al te graag pão de queijo. Je krijgt dan een stuk of zes kleine warme broodjes, die heerlijk weg-snacken.

Eenmaal thuis ben ik recepten gaan uitproberen tot ik de juiste verhoudingen vond om deze kleine broodjes op een bakplaat te kunnen maken. Maar het kan ook in een muffinblik.

Pão de queijo heeft door het tapiocameel en de kaas een heel eigen structuur, niet vergelijkbaar met iets ‘Nederlands’. Ze zijn een beetje taai vanbinnen, en echt heel lekker kazig. De verhouding van de ingrediënten heb ik in grammen weergegeven, maar zelf werk ik voor pão de queijo, net als de Brazilianen zelf, het liefst met een klein glas of kopje. In mijn glas past 125 ml vocht.

Het recept is voor 25 kaasbroodjes op een bakplaat of voor 12 grotere in een muffinblik (dat is handig voor als je deeg toch te nat is om bolletjes van de draaien – het ene tapiocameel is het andere niet, heb ik gemerkt)

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

  • 350 gram (3 glaasjes) tapioca meel, te koop in de toko/Marokkaanse of Turkse winkel
  • 200-250 gram (2 glaasjes) geraspte lekker pittige kaas
  • 1-2 eieren
  • 40 ml (1/4 glaasje) zonnebloemolie
  • 125 ml (1 glaasje) melk
  • ½ tl zout

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bedek de bakplaat met bakpapier. Doe het tapioca meel in een beslagkom. Verhit melk, olie en zout in een steelpan en spatel dit zodra het aan de kook is door het tapiocameel.

Voeg een ei toe en kneed dit met één hand door het deeg. Als het geheel nog veel te droog is voeg je nog wat ei toe (van tevoren losgeklopt om het met je schone hand in kleine hoeveelheid toe te kunnen voegen). Kneed met één hand tot een plakkerig, maar niet nat deeg. Als het nat is kun je wat tapiocameel toevoegen.

Kneed dan de geraspte kaas door het warme deeg. Maak je kneedhand schoon, was en droog je handen en smeer je handen in met een scheutje zonnebloemolie. Dan kun je een plukje deeg pakken en rollen zonder dat het aan je handen plakt. Maak 25 bolletjes ter grootte van een pingpongballetje en leg ze op een met bakpapier bekleedde ovenplaat. Ze rijzen als een malle!

Bak de bolletjes tot ze van onder goudbruin zijn. ca. 17 minuten of iets langer.

In een muffinblik kan ook – vet het muffinblik dan wel eerst in en bak de broodjes ongeveer 25 minuten. Warm zijn ze het allerlekkerst maar ook koud zijn ze niet te versmaden!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply