Chocoladecake met courgette

0

Als mijn dochter gefilmd had hoe ik in de keuken bezig was met deze cake, was de video op YouTube viral gegaan. Uitproberen van iets nieuws levert soms hilarische situaties op. Zo weet ik nu dat je geraspte courgette niet met een mixer door het beslag moet willen mengen, want door die sliertjes kruipt alles langs de gardes omhoog. Het werd dus een enorme kliederboel toen ik probeerde dat donkere chocoladedeeg weer in het gareel te krijgen. Gelukkig is het om je vingers bij af te likken en hebben we een wasmachine.

Hoewel er echt veel courgette in deze cake zit proef je dat noch in het deeg, noch in het eindresultaat echt terug. Het is een stevige, maar toch smeuïge chocoladecake, met vooral een heerlijke nasmaak.  Het is een stuk minder vet en zoet dan brownies. Ik gebruikte 85% pure chocolade, waardoor de smaak nogal heftig was. Iets minder strenge chocolade geeft een meer toegankelijke smaak. Maar voor de echte choco-fiel: neem de puurste die je kunt vinden.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

 • (steel-)pan en hittebestendige kom die erin past
 • groenterasp
 • beslagkom en mixer
 • spatel
 • cakevorm (en bakpapier)
 • oven

Aan ingrediënten:

 • 50 gr. boter
 • 200 gr. pure chocolade
 • 3 eieren
 • 100 gr. (bruine) suiker
 • 300 gr. courgette, geraspt en het vocht eruit
 • 200 gr. bloem
 • 1 zakje bakpoeder

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 graden. In de steelpan een flinke bodem water verhitten en de kom erin zetten. Houdt het water zachtjes aan de kook. Smelt in de kom de boter en de in stukken gebroken chocolade au-bain-marie. Zorg ervoor dat er geen water over de rand van de kom kan komen.

Ondertussen 2 courgettes heel fijn raspen. Het vocht kun je eruit knijpen door de courgetterasp in een (thee-)doek te doen en te wringen zodat zoveel mogelijk vocht eruit loopt. Weeg dan 300 gram rasp af (wat je eventueel over hebt, is lekker in een omeletje).

Klop de eieren met de suiker schuimig met de mixer. Voeg de bloem en het bakpoeder toe en de gesmolten boter en chocolade. Meng dit tot een egaal beslag. Spatel (niet mixen dus) de courgetterasp erdoor.

Bekleed de cakevorm met bakpapier, of vet de cakevorm in en spatel het deeg in de vorm. Bak de cake in 40 minuten gaar. Ik vind bakpapier handig omdat je dan de cake gemakkelijk uit de vorm kan tillen om af te koelen. Ook kun je de cake dan in het bakpapier verplaatsen, bewaren, meenemen. Maar ja, na 10 minuten afkoelen gewoon uit de vorm storten en in plakken snijden kan natuurlijk ook!

Enjoy!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

 

 

Leave A Reply