Pompoencake met kardemon

0

Het is volop pompoenentijd. En dat is te zien bij mijn huis en in de tuin – ik heb kalebassen en pompoenen in soorten en maten. Ik vind ze zo mooi en bij mij in de buurt liggen ze overal te koop. Maar ik zag ook bij de stedelijke grootgrutters in de schappen pompoenen in veel meer soorten dan ooit tevoren.

Naast de bekende oranje hokkaido pompoen (die je met schil en al in de pan hakt en zich erg goed leent voor soep) en de fletsere flespompoen, lekker voor een curry of risotto, is de spaghettipompoen in opmars en zag ik ook Pattisons en eetbare groene ronde, die beide echt geweldig van smaak zijn als je je vult en in de oven gaar laat worden. Dan lepel je ze zo uit en gooit de schil weg. Bijna geen afwas ook!

Maar vandaag is er dus cake! Een heerlijk geurige en luchtige cake waarvoor ik de spaghettipompoen koos. Keihard, die schil, dus het was wel even werk om die in parten te snijden, maar dan heb je ook wat. Wat een geweldige smaak en structuur!

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

 • bakplaat en bakpapier
 • scherp mes en snijplank
 • beslagkom en mixer
 • spatel
 • cakevorm (en bakpapier)
 • oven

Aan ingrediënten:

 • 250 gr. donkerbruine basterdsuiker
 • zakje vanillesuiker
 • 4 eieren
 • 1,5 dl zonnebloem- of arachideolie
 • 250 gram meel (ik nam een mengsel van bloem en speltmeel)
 • 1 zakje bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • zaadjes uit ca. 15 kardemonpeulen
 • 300 gr. gegaarde pompoen (in de oven, dan is het niet nat en krijg je een stevige cake)

Aan de slag!

Eerst die pompoen in de oven gaar laten worden voordat je aan de cake begint. 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de basterdsuiker en vanillesuiker in de kom. Voeg de eieren toe en klop tot het een dikke, schuimige massa is.

Voeg dan al roerend voorzichtig de olie toe. Meng het meel met de bakpoeder (klontjes eruit, je kunt het boven de kom zeven) en voeg het toe aan het beslag en roer tot het meel is opgenomen. Doe dan de kaneel, de kardemonzaadjes en de pompoen in blokjes van ca. 3 cm erbij en roer het geheel nog even door. Er mogen best stukjes pompoen in het beslag zichtbaar zijn.

Doe het beslag in de met bakpapier beklede cakevorm en laat het in een klein uur in de oven gaar worden. Prik even met een satéprikker om te checken of het van binnen helemaal gaar is. Er mag geen beslag meer aan de prikker zitten, want dan is de cake van binnen nog niet goed gaar Het beslag rijst als een malle, door de bakpoeder, en de cake blijft, als hij goed gaar is, ook lekker hoog. Echt superlekker en door die piepkleine korreltjes van de kardemom, als je erop bijt, ook heel kruidig.

Wel uitdelen!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply