Atjar ketimoen (komkommers in het zuur)

0

Komkommers uit de tuin zijn echt niet altijd zo mooi en recht als die netjes naast elkaar in condooms in de supermarkt liggen. Er komen nog al eens minkukels van de plant. Maar daarom niet minder lekker!

Integendeel. Dit is namelijk hoe een komkommer echt smaakt en ze zijn vaak ook lekker stevig en niet zo waterig. Soms ook een beetje bitter. Ze doen het hoe dan ook prima in een Indisch tafelzuur. Zo kun je alle onmogelijk ogende misbaksels makkelijk verwerken tot een heerlijk bijgerechtje dat je een hele poos in de koelkast kunt bewaren. Lekker pittig, en ondanks de lepel suiker een stuk minder zoet dat atjar tjampoer of taugé uit zo’n potje met geel etiket.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

  • (steel-)pannetje voor het koken van de azijn
  • glazen pot of plastic bewaardoos
  • snijplank, dunschiller en een goed mes
Ingrediënten:
  • 2-3 komkommers
  • ca. 200 ml witte natuurazijn
  • flinke eetlepel (bruine of riet-)suiker
  • ½ theelepel zout
  • rode peper in heel dunne ringetjes of chilivlokken (voor wie durft, een halve Madam Janet)

Aan de slag!

Verwarm de azijn met zout en suiker in een pannetje en roer tot er op de bodem geen korrels meer te zien zijn. Laat afkoelen.

Schil de komkommers, snijd doormidden en haal met een lepel de zaadlijsten weg. Snijd dan de komkommers in halve maantjes van ca. ½ cm dik.  Bij de supermarktkomkommer gaat dat in een keer schrapen en worden het mooie halve maantjes, maar bij een kromkommer is het wat gevarieerder – probeer stukken van ongeveer dezelfde dikte te snijden, niet te dun, dan blijft het tafelzuur ook na een paar dagen koelkast nog een lekkere bite houden.

Meng de stukken komkommer met de peper (als je niet van pit houdt laat je de pitjes en zaadlijsten er uit). Doe het over in een glazen pot of bewaardoos en giet het azijnmengsel er overheen. Dat de komkommerstukjes niet helemaal onder staan is niet erg, gewoon af en toe de boel even omschudden of omscheppen.

Eigenlijk zijn ze nu al om op te vreten maar na een dag of twee is de komkommer echt doordrongen van het pittige azijnmengsel. Heerlijk bij rijst of bonen, maar het kan ook heel goed door een salade. Om je vingers bij af te likken!

Selamat makan!

En natuurlijk kun je ook andere groente op deze manier verwerken. Onze Oosterburen maken zo bijvoorbeeld Krautsalat, van gesneden kool. Dan vervang je de chilipeper door versgemalen zwarte peper. Niet te verschmaden bijgerecht voor als je de barbecue nog een keer aansteekt!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Meer van haar recepten vind je hier. 

 

 

 

Leave A Reply