Tuingroenten curry met kikkererwten

0

Eens in de zoveel tijd ga ik de voorraadkast door. Dat doe ik om voedsel niet over de datum te laten gaan, maar dit keer ook vanwege een krappe kas. Vakantie met een puber is kostbaar. Maar het is eigenlijk superleuk om zo te koken met wat er beschikbaar is. Uit de tuin komt af en toe een courgette, de kerstomaatjes zijn aan het rijpen en de tomatillo’s, die ik dit jaar als experiment eens zaaide, blijken overheerlijk. En in de kast vond ik een pak gedroogde kikkererwten. Meteen in de week gezet. Het hele pak, want kikkererwten kun je gekookt best een paar dagen in de koelkast bewaren. En dat er van die kikkererwten ook humus wordt gemaakt is vanzelfsprekend. Met verse munt, ook uit de tuin. Maar eerst de curry.

Wat heb je nodig?

Nodig aan keukenspul:

 • Middelgrote pan voor het weken en koken van de kikkererwten
 • Vergiet
 • Braadpan met dikke bodem of wok

Ingrediënten:

 • 1/3 van een pak gedroogde en gekookte kikkererwten (minstens 8 uur weken, ruim 1 uur koken)
 • zout
 • olie of Ghee
 • 2 theelepels mosterdzaad (niet gemalen)
 • 2 theelepels komijnzaad (niet gemalen)
 • 2 theelepels kerriepoeder (“gewone”, of masala of tandoori)
 • chilivlokken naar smaak
 • 2 uien, in ringen
 • 3 tenen knoflook, in plakjes
 • 2-3 rijpe tomaten (of het equivalent aan kleintjes), kleingesneden
 • 3 stengels bleekselderij, met dunschiller van de harde draden ontdaan, in dunne schijfjes
 • 1 kleine courgette, in blokjes gesneden
 • 3-4 tomatillo’s, in schijfjes of partjes (kun je evt. vervangen door groene tomaat en wat citroensap)
 • (evt.: flinke klodder Griekse yoghurt)

Aan de slag!

Week de kikkererwten een nacht in ruim water. Gooi het weekwater weg en kook de kikkererwten in schoon water met ruim zout beetgaar in ongeveer een uur en een kwartier. Proef of ze gaar zijn en kook anders nog iets langer.  Laat de kikkererwten goed uitlekken en afkoelen in een vergiet. Gebruik een derde deel voor deze curry voor 2 personen.

Voor de curry: verwarm een bodem olie of ghee in de braadpan/wok en bak de mosterd- en komijnzaadjes tot ze knappen en sputteren. Voeg de uienringen en de knoflook toe en laat glazig en lichtbruin worden. Roer regelmatig om. Bak dan de kerriepoeder en de chilivlokken mee en voeg daarna de tomaten toe, met het vocht dat eruit is gekomen met snijden.

Dit geheel (roer-)bak je samen tot een dikke pasta. Eigenlijk kunnen er nu alle groenten bij in die je in huis hebt, in volgorde van “kooktijd”. Ik had bleekselderij en courgette, maar wortel of bloemkool is ook heerlijk hierbij. Of paksoi, of spinazie. Sudder de groenten mee, de hardste eerst. Als het te droog is kun je een scheutje water (of appelsap, ook heerlijk!) toevoegen.

Nadat de zachtste groente een minuutje heeft mee gesudderd voeg je de tomatillo schijfjes toe. Tomatillo geeft een fris zure smaak aan het geheel. Kun je geen tomatillo vinden, dan is een nog groene tomaat in kleine stukjes, met wat citroensap voor de smaak, een goed alternatief.

Voeg op het laatst de kikkererwten toe en laat deze goed doorwarmen. Hier hoeft echt geen rijst of naan bij (maar kan natuurlijk wel). Een flinke klodder Griekse yoghurt erop is heerlijk als je toch wat te scheutig met de chilivlokken bent geweest.

Eet smakelijk!

Reina Foppen deelt regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site.

Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply