Crème van knolselderij met lente-uitje

0

De zon schijnt, de lente breekt aan, maar de groenten van het seizoen zijn nog steeds de wintergroenten als prei, pastinaak en witlof. Of asperges, die komen er nu aan. Heerlijk, maar prijzig. Dat koop ik dus ook niet iedere week. 

Een beetje lenteachtige variatie met wintergroenten kan geen kwaad. Heb je al eens geprobeerd om plakken knolselderij langzaam te garen in de koekenpan en er dan een stukje blauwschimmelkaas op te laten smelten? Dat is echt heerlijk! Met een gemengde groene salade met geroosterde walnoten erbij is dat een complete maaltijd.

Maar ik wilde qua smaak wat frisser en fruitiger, en dan is soep een fijne variatie voor zowat iedere groente, want soep kun je licht maken als je zelf wilt.  Ik maakte van een hele selderijknol een heerlijke crème,  met een frisse en toch romige smaak, met als voorjaars-touche gesnipperde lente-uitjes erover.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Soeppan of braadpan (dikke bodem), staafmixer of blender, zeef, pollepel

Ingrediënten:

  • 1 selderijknol, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 grote uien of 3 kleine, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, uit de knijper
  • plie (olijf- of arachideolie)
  • ca. 1 liter bouillon (groente of paddenstoelen, van een blokje)
  • 3 laurierbladeren, snufje nootmuskaat
  • 200 ml crème fraîche of Griekse yoghurt (10% vet)
  • bosje lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden

Aan de slag!

Verhit olie in de pan en fruit de uien op halfhoog vuur totdat ze beginnen te bruinen. Voeg dan de knoflook toe. Als het mengsel lekker bruin (gekaramelliseerd) is, alles uit de olie vissen en apart houden. Voeg eventueel wat extra olie toe en bak dan de blokjes knolselderij aan. Deze mogen ook mooi bruin worden, maar roer regelmatig om, want het neigt tot aanbakken.

Als de blokjes selderij mooie gekleurd en glazig zijn voeg je de bouillon toe (de groente moet net onder staan). Doe dan ook het ui-knoflookmengsel erbij en de laurierbladeren en het snufje nootmuskaat. Deksel op de pan en een minuutje of twintig zachtjes laten koken.

Vis dan de laurierbladeren eruit en pureer de soep met de staafmixer of in de blender. Zeef daarna de soep (knolselderij kan vezelige stukken hebben) en roer met een pollepel nog zoveel mogelijk groente door de zeef heen. Wat overblijft is hard en vezelig en kan weg. Corrigeer de soep op smaak met zout.

Je kunt de crème fraîche er glad doorheen roeren voor het opdienen, maar het is ook heerlijk om er op het bord een schep op de doen en dan door te roeren. Serveer de soep dan op borden met een flinke lepel crème fraîche of Griekse yoghurt en strooi er ruimhartig ringetjes lente-uitjes over. Wil je nog frisser? Druppel er dan nog wat citroensap over. Laat de lente maar komen!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply