Boerenkooltaartje

0

Het is nog net winter, boerenkool is er voorlopig ook nog wel. Altijd lekker als stamppot met een kuiltje jus, maar deze taart is ook niet te versmaden.

Ik heb gerookte schelvis toegevoegd (www.bijvangstwijzer.nl). Bijproducten van het vissen op tong en schol zijn minder populaire, maar zeer smakelijke soorten als schar, wijting en schelvis. Deze soorten worden nu op een aantrekkelijke manier aangeboden zodat het niet als visafval in veevoer verwerkt wordt.

Wil je geen vis bij de boerenkool, dan kan het natuurlijk ook met spekjes, of met kaas. Er zit een heerlijk bros (kwark-)deegje omheen.

Niet lang geleden ben ik overgestapt van koken op gas naar inductie, omdat er zonnepanelen op mijn dak geplaatst zijn. Ik kookte al graag ‘verantwoord’ en dan nu ook nog eens op zelf opgewekte energie. Het vraagt wel een beetje geduld en incasseringsvermogen. Mijn lievelingspan moest het veld ruimen omdat die niet de juiste bodem had. Inductie is heel snel warm, gebruikt door magnetische velden de pan zelf ook als warmtebron.  Ik heb dus andere pannen gekocht en langzaam maar zeker begin ik de smaak weer te pakken te krijgen. 

Ook de oven is anders dan ik gewend was en de aanpassing kostte wel wat tijd. Na een aantal halfbakken pizza’s en bleke ovenschotels heb ik het nu goed in de smiezen. Wat een genot om de lol in koken en bakken weer terug te vinden.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

(keramieken) taartvorm, deegroller, een oven. Wok of braadpan.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 200 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 100 gram kwark (op de lijst ingrediënten staat dan: verse kaas)
 • 50 ml melk
 • 50 ml olijfolie
 • zout

Voor de vulling:

 • 2 grote uien of 3 kleine, gesnipperd
 • 4-5 tenen knoflook, uit de knijper
 • 300 gram boerenkool, gewassen en gesneden (een zak, dus)  
 • 150 gram gerookte vis (zonder vel of graat), in stukjes gesneden
 • 3 eieren
 • 200 ml crème fraîche
 • zout en peper
 • olie

Aan de slag!

Maak eerst het deeg – dat moet een half uur rusten, dus dan heb je tijd om de vulling te maken.

Zeef de bloem en het bakpoeder. Voeg de andere ingrediënten toe en meng met de hand of met mixer en deeghaken tot een samenhangend deeg – het blijft wat plakkerig, maar dat komt straks helemaal goed. Zet in de koelkast en laat het een half uur rusten.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Verhit een bodempje olie in de wok en fruit de uien en de knoflook. Voeg dan de boerenkool toe, roer alles om en laat de boerenkool slinken. Voeg dan de stukjes vis toe en bak het geheel nog even. Haal de wok van de warmtebron.

Klop de drie eieren los met de crème fraîche, zout en peper.  Vet de bakvorm in met olie. Haal het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht, de deegroller en het deeg met flink wat bloem om plakken tegen te gaan.

Rol het deeg uit tot ruim wat groter dan de taartvorm. Vouw in vieren en leg in de taartvorm. Vouw uit en laat het deeg ruim over de rand hangen.

Vul de vorm met de boerenkool en giet het eimengsel er overheen. Vouw nu de overhangende rand losjes over de boerenkool heen en laat enkele openingen bestaan zodat stoom kan ontsnappen.

Bak het taartje ongeveer 30 minuten totdat de buitenkant mooi goudbruin van kleur is. Niks erg als het niet meteen op gaat – koud uit het vuistje ook erg lekker!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

 

Leave A Reply