Opgerolde plaatomelet met spinazie en geitenkaas

0

Ei is geduldig. Ik kan er geen genoeg van krijgen, zeker sinds ik bij mij in de buurt eitjes kan kopen van krielkipjes die lekker buiten mogen rondscharrelen. Klein maar fijn, die eitjes, en met de dooier zo fel van kleur dat het de verse pasta die we ervan maken ook echt geel maakt.

Ook prachtig om te zien is deze combinatie van spinazie, geitenkaas en ei. Een opgerolde plaatomelet in plakken snijden en die vervolgens grillen of in de koekenpan om en om zachtjes bakken zodat de kaas weer smelt. Eenvoudig, lekker en echt een feestelijk decembergerecht.

De rauwmelkse geitenkaas die ik gebruik komt van de boerderij. De variant met fenegriek erin geeft een fijne smaak, maar brandnetel, tuinkruiden is ook erg lekker. Naturel kan natuurlijk ook, maar neem dan wel een gerijpte.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: bakplaat, bakpapier, een oven, koekenpan of een keramieken taartvorm.

Ingrediënten:

  • 1 grote zak gewassen spinazie (450 o 500 gram)
  • 8 eieren
  • Zout en peper
  • ca. 300 gram geitenkaas-met-smaak (kruiden, noten, blauwschimmel, etc.), in plakjes geschaafd
  • beetje olie om in te vetten

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en vet lichtjes in met wat olie. Zorg dat het vel bakpapier zo groot is dat het ook nog iets opstaande randjes heeft. Anders loopt het ei eronderdoor en plakt de omelet aan de bakplaat zelf vast.

Spreid de rauwe spinazie uit over de bakplaat. Klop de eieren heel goed los en giet gelijkmatig uit over de spinazie. Bestrooi met wat zout en peper uit de molen.  Zet de bakplaat in de oven en bak de omelet gaar in ongeveer 30-40 minuten.

Haal uit de oven en leg (zonder bakplaat) op het aanrecht. Verdeel direct de plakjes kaas over de nog hete omelet, zodat deze zacht wordt. Maak dan de omelet aan een kant voorzichtig los van het bakpapier. Rol de omelet stevig op, steeds voorzichtig het papier verder losmakend. Vergelijk het met sushi rollen – alleen is deze een stuk groter!

Als de hele omelet is opgerold, het bakpapier er om weer heen rollen en verder laten afkoelen.  Eenmaal afgekoeld snijd je de rol in plakken van ca. 2 cm dik. Je kunt ze wel even bewaren in de koelkast. Koud eten kan (lekker lunchgerechtje), maar even warm maken komt de smaak wel erg ten goede.

Je kunt de plakken in de koekenpan opwarmen zodat de kaas smelt en een mooi goudbruin korstje ontstaat. Halverwege omkeren. Ook kun je ze in een keramieken taartvorm (voor pie of tarte-tatin) schikken en onder de grill leggen. Succes verzekerd.

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply