Vegan chocoladetaart met rode bietjes

0

Je mag me ’s nachts wakker maken voor worteltaart. Ik wil ook nog een goed recept vinden voor cake met courgette, want daar ben ik nu nog niet heel tevreden over. Maar dit, rode bieten, krootjes, in een chocoladetaart, wie bedenkt dat nou? Ik niet hoor, maar het is wel superlekker én veganistisch.

Ik deel graag mijn versie van het recept. Omdat er geen boter en eieren gebruikt worden is de textuur wat kruimelig. Dit kun je tegengaan door de taart niet al te gaar te bakken zodat deze vanbinnen nog wat vochtig is (en door hem niet te lang te bewaren). Het is minder machtig dan brownies.  Je kunt die paar krootjes raspen met handschoenen aan of je handen na de tijd insmeren met citroensap.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: twee mengkommen, rasp, weegschaal en maatbeker, grote pollepel, springvorm en ja, een oven.

Ingrediënten:

 • 125-150 gram pure chocolade (Verkade heeft “kookchocolade” in handige breekblokjes)
 • 400 gram speltmeel (geen bloem)
 • 325 gram donkere basterdsuiker
 • 1 zakje bakpoeder
 • 2 zakjes vanillesuiker
 • 100 gram cacaopoeder
 • snuf zout
 • 200 gram ongekookte bieten (ca. 2-3) (gewicht van fijn geraspte biet)
 • 200 ml zonnebloemolie
 • 250 ml water
 • 2 eetlepels azijn
 • 20 gr kokosolie

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm in met wat olie en bestrooi met meel. Zorg dat er geen “kale” plekken zijn. Hak 75 gram chocola in kleine brokjes.

Meng met een stevige pollepel in een kom de chocolade met het meel, suiker, bakpoeder, vanillesuiker, cacaopoeder, zout. Rasp de bieten en weeg 200 gram af.

Meng in de andere (grootste) kom de geraspte bieten met de olie, azijn en water. Voeg het meelmengsel bij de natte ingrediënten en roer het geheel met een pollepel snel om tot een stevig beslag. Giet in de springvorm en bak de taart in ca. 40 minuten (zo goed als) gaar.

Maak de springvorm los en laat de taart wat afkoelen. Smelt ondertussen al roerend de rest van de chocolade met 20 gram kokosolie au-bain-marie (in een kommetje dat in een steelpan met kokend water staat). Smeer de gesmolten chocolade over de bovenkant en laat de taart verder afkoelen.

Ik serveer deze taart in punten met plakjes verse aardbeien en bananen ernaast, maar met blauwe bessen en frambozen of met zelfgemaakte bramenjam is het zeker ook erg lekker!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply