Stoofvlees (maar dan anders)

0

Van een Afrikaanse vriendin leerde ik vlees stoven op een hele andere manier dan ik van mijn moeder had geleerd. Geen boter, geen laurier, geen ontbijtkoek of rode wijn. Zo ontzettend lekker als het ruikt tijdens het stoven, zo smaakt het ook.

Het verschil zit hem erin, volgens de vriendin, dat je door het koken juist deze vleessmaak aan gerecht krijgt. Met aanbakken gebeurt er iets anders dat de smaak beïnvloedt. Zonder dat er vet aan te pas komt kun je een bijzonder smakelijk stoofgerecht op tafel zetten. De gebakken uitjes en knoflook op het laatst toevoegen, brengt de smaak nóg meer naar voren!

Als je toch urenlang gaat stoven, doe je dat meteen maar in een grote hoeveelheid. Of met 6 mensen om de tafel, of gewoon twee keer eten en een portie in de diepvries.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul: braadpan met dikke bodem, koekenpan, snijplank en een goed mes.

 • 1 kilo (biologisch) mager rundvlees in grote dobbelstenen
 • scheut azijn (voor het wassen)
 • 1 aubergine
 • 1 groene paprika
 • 1 kleine courgette bosuitjes
 • 4 maggiblokjes
 • peper uit de molen
 • 1 chilipeper of chilivlokken als je van pittig houdt
 • 1 grote ui
 • 4 tenen knoflook
 • scheutje (arachide-)olie

Aan de slag!

Was het vlees eerst alleen met water en daarna met water met azijn. Doe het vlees met aanhangend water in de pan met de dikke bodem en breng aan de kook.

Was de groenten en snijd de aubergine, de paprika ende courgette in kleine stukken. De bosuitjes in ringetjes en al het groen mag erbij! Als het vlees op hoog vuur kookt komt er meer vocht vrij dan alleen het aanhangend water.

Na een minuutje of tien doe je de groente (behalve ui en knoflook, die snij je later pas) erbij en roer je alles even om. Voeg 4 maggiblokjes toe. Als je van pittig houdt een chilipeper in ringetjes of chilivlokken. Deksel sluiten en op gematigd vuur ongeveer 2 – 2½ uur zachtjes koken. Af en toe omroeren en een beetje water erbij als het neigt te gaan aanbakken.

De groenten koken helemaal in tot een samenhangende saus en het vlees valt uit elkaar als het gaar is. Zorg dat de saus voldoende vocht heeft, je kunt nog wat water toevoegen. Als het vlees zo ongeveer gaar is verhit je een scheut olie in de koekenpan en fruit je de gesnipperde ui lichtbruin.

Fruit op het laatst even de geperste knoflook mee en roer het ui-knoflookmengsel dan door het stoofvlees. Heerlijk met fufu, maar ook lekker met gekookte aardappelen, couscous of rijst en geroerbakte spinazie.

Eet smakelijk!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

 

Leave A Reply