Nogal Thaise soep

0

Een eerdere poging een ‘echte’ Thom ka (Thaise kippensoep) te maken eindigde jammerlijk in een klonterige bende. Dit keer heb ik het anders aangepakt en het resultaat is heerlijk. Zo lekker dat ik het graag in een comfort food receptje vertaal. Ik had nog een biologische kipfilet in de vriezer liggen maar met een paar grote garnalen of plakken silken tofu is het ook heerlijk eten.

Wat heb je nodig? (voor 4 – 6 personen)

Soeppan, snijplank, dunschiller, scherp mes

 • 1 ½ liter bouillon (kippenbouillon of van maggiblokjes, wat jij wilt)
 • 300 ml kokosmelk (uit blik, bijv. die van Fairtrade)
 • 3 stengels citroengras
 • 2 duimlengtes gember
 • 2-3 worteltjes of 1 winterwortel
 • 1 rode puntpaprika
 • 1 chilipeper
 • thaise vissaus
 • 2-3 lente-uitjes
 • 3 flinke eetlepels gehakte koriander of selderijgroen
 • (baby-)spinazie
 • Naar keuze: in dunne plakken gesneden ½ kipfilet, garnalen of silken tofu

Aan de slag!

Schil de gember en snij in plakken. Snij de onderkant van de citroengrasstengels af, verwijder de harde buitenste bladen en snij in de lengte doormidden. Zo kun je de stengels als de soep klaar is er makkelijk uitvissen. Breng de bouillon met kokosmelk, citroengras en gember aan de kook en laat een kwartiertje rustig trekken.

Ondertussen kun je de worteltjes schoonmaken en in de lengte in slierten snijden met een dunschiller of een kaasschaaf. De puntpaprika ook in de lengte doormidden snijden, van zaad en zaadlijsten ontdoen en in halve ringetjes snijden. De chilipeper in dunne ringetjes snijden. Mocht je niet van heel pittig houden, kun je de peper eerst opensnijden, de zaadlijsten verwijderen en dan pas snijden.

Als je kipfilet gebruikt kun je deze in halfbevroren toestand het gemakkelijkst in dunne plakjes snijden. Voeg de gesneden groenten en de kip of garnalen toe aan de bouillon en laat weer aan de kook komen en in 10 minuten verder garen.

Hak de verse koriander of selderij fijn en snijd de lente-uitjes in schuine ringetjes. Was de spinazie en laat uitlekken.  Als je silken tofu gebruikt snijd je deze in plakjes van ca. ½ cm dik, maar deze laat je niet zo lang meekoken als kip of garnalen, want dan valt het uit elkaar.  Controleer of de kip gaar is.

Maak de soep eventueel verder op smaak met vissaus en zwarte peper. Verwijder de citroengrasstengels uit de soep en eventueel de plakken gember (maar die vind ik juist heel erg smakelijk om op te eten). Op het laatst doe je de koriander (of selderij) en de lente-uitjes door de soep.  Serveer in kommen of borden op een bodem spinazie.

Smakelijk eten!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply