Lasagne van gegrilde aubergines

0

De prachtige paarse jongens waren in de aanbieding, meteen drie gekocht. Er wordt wel eens gezegd dat aubergines van zichzelf niet zoveel smaak hebben. Hoe komen ze erbij? Plakken gegrilde aubergine zijn om je vingers bij op te eten.

Ik heb een tosti-ijzer waar je ook prima groenten op kunt grillen, maar in een stevige koekenpan lukt het ook. Niet teveel olie gebruiken want aubergines neigen ertoe dat te gulzig tot zich te nemen. Je kunt de plakken met olie insmeren met een kwastje dat je in een klein kommetje met olijfolie doopt.

Ik maakte een ovenschotel van laagjes gegrilde aubergine met een vulling van bonen en tomaatjes. Nergens vlees of lasagne bladen te bekennen dus, maar veel vitamines en ook vullend. Een heerlijk volledig gerecht dater bovendien heel mooi uitziet.

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

 • tosti-ijzer of tafelgrill, maar een koekenpan kan ook
 • ovenschaal (en oven)
 • plastic kwastje (voor de olie, hoeft niet, is wel handig)
 • zeef
 • blender of staafmixer met mengbeker

Aan ingrediënten:

 • 3 aubergines, elk in de lengte in ca. 5-6 plakken gesneden
 • olijfolie (om de plakken mee in te smeren voor het grillen)
 • 1 grote pot of blik bonen (witte, bruine, gemengde, kikkererwten, linzen)
 • 1 bakje rijpe kleine tomaatjes (tros, roma)
 • Verse tijmblaadjes (uit de tuin), steeltjes eruit, een flinke eetlepel of meer
 • 1 pakje feta
 • 2 eieren
 • ca. 100 ml yoghurt
 • gemalen peper naar smaak

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 graden. Grill de plakken aubergine op het tosti-ijzer of in de pan (niet te heet maken). Grill telkens zoveel er op de plaat of in de pan passen en zorg dat ze de ruimte en de tijd hebben om mooi lichtbruin worden. Houd ze apart en bak de volgende serie plakken.

Spoel de bonen of erwten af met water en laat uitlekken in de zeef. Zo zorg je dat al het zout en suiker dat de fabrikant erbij doet afgespoeld wordt. Snijd de tomaatjes half door. Brokkel de feta in de blender of mengbeker en voeg twee eieren, de tijmblaadjes  en een flinke scheut yoghurt toe. Meng het geheel tot een homogene vloeibare massa.

Vul de ovenschaal. Begin met een laag gegrilde aubergine plakken, een derde van het totaal. Daarop de helft van de uitgelekte bonen en de helft van de tomaatjes. Draai er wat versgemalen peper over. Dan weer een laag aubergine plakken en een laag bonen en tomaatjes. Nog een keer de pepermolen. Dek af met de laatste laag aubergines en giet het feta-yoghurtmengsel erover.  Zet in de hete oven en laat het in ongeveer drie kwartier gaar worden.  Een soort moussaka zonder aardappelen, gehakt etc. maar het proeft best wel Grieks. Heerlijk!

Eet smakelijk!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

 

Leave A Reply