Een bros en rommelig taartje

0

Flammkuchen zijn helemaal hot, precies zoals een paar jaar geleden de Quiche Lorraine opeens overal op de menukaart stond – terwijl ze nu vacuümverpakt bij de grootgrutter liggen. Vers maken van een deegje-met-iets erin is natuurlijk honderd keer lekkerder.

Hartige taart klinkt heel erg volkoren en zo 1998, maar ik geef er toch weer eens een slinger aan. Dit is een lekker rommelig frans taartje van een makkelijk te maken deeg. Een “galette” heeft een heerlijk bros randje, juist omdat we het deeg niet al te strak binnen de vorm houden.

Ik vind de vulling van geitenkaas met honing, champignons en rauwe ham heerlijk winters, maar met courgette en zalmsnippers is het zeker ook niet te versmaden! Of met spruitjes en stukjes peer… Kan als maaltijd, maar ook als hapje bij de lunch, borrel, high tea…

Wat heb je nodig?

Aan keukenspul:

Een kom, plasticfolie, deegroller, lage bakvorm (voor quiche of vlaai), oven, koekenpan.

Ingrediënten (voor het deeg)

  • 250 gram (spelt-)meel, zo volkoren als je zelf lekker vindt
  • 2 eieren
  • 50 gram roomboter (snij in kleine blokjes)
  • grof (zee-)zout
  • 2 rolletjes zachte geitenkaas (met honing)
  • 1 grote bak (of twee kleine) kastanjechampignons of gemengde paddenstoelen
  • 100 gram rauwe ham
  • peper

Aan de slag!

Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed er snel een soepel, beetje plakkerig deeg van. Voeg evt. een klein beetje melk toe als niet al het meel wordt opgenomen. Vorm het deeg tot en bol en laat deze in plasticfolie in de koelkast even rusten tot gebruik. Vet de quichevorm in. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de champignons (of andere paddenstoelen) in dunne plakken en bak ze op gematigd vuur, af en toe omscheppend, bruin en zacht. Je kunt ook een gesnipperd uitje of knoflook meebakken. Wees niet zuinig met de pepermolen. Geen zout, want de rauwe ham zorgt daar tijdens het bakken voor.

Strooi wat meel op het aanrecht en rol het deeg met een deegroller (of een schone wijnfles) uit tot ruim groter dan de bakvorm. Bekleed de vorm en laat het deeg over de rand heen hangen. Verdeel de geitenkaas over de bodem. Leg daar bovenop de gebakken paddenstoelen. Dek af met de plakken rauwe ham. Vouw dan het over de rand hangende deeg een beetje rommelig terug in de vorm zodat het er lekker ‘rustiek’ uitziet. 3 kwartier in de oven en je hebt een waar kunstwerk gemaakt!

Als je spruitjes doet, snij deze dan in vieren, kort koken en goed laten uitlekken, en mengen met stukjes appel en een snuf nootmuskaat. En hier past dan wel weer die rauwe ham bij. Ook lekker is een galette met een vulling van heel dungesneden courgetteplakken en zalmsnippers. Dat hoeft niet eens eerst gebakken te worden en kan er zo in. Maar dan geen rauwe ham en geitenkaas met honing gebruiken, maar een mengsel van (kruiden-)roomkaas en geraspte Parmezaan op de bodem.

Eet smakelijk!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply