Bloemkool-broccolisoep met geroosterde noten en appel

0

Per persoon gooien we per jaar zo’n 47 kilo eetbaar voedsel weg, soms nog in de verpakking.

Ik ben niet zo van de soep van groenteafval en aardappelschillen of pesto van wortelloof. Dat gaat of in de kliko, of naar de konijnen van een buurvrouw. Die doen een moord voor de stronk van bloemkool.

Een hele bloemkool of stronk broccoli is voor ons tweeën vaak net wat veel voor 1 maaltijd. Wat overblijft gaat in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Want laat nou juist een crèmige soep van die twee groenten echt heerlijk zijn. Ik maak er de volgende dag – of twee/drie dagen later – soep van.

Hierna het basisrecept van een veganistische crèmesoep, met sojaroom en geroosterde noten en appelstukjes. Maar hou je meer van spekjes en roomkaas, dan is het recept heel makkelijk aan te passen.

Wat heb je nodig? (maaltijdsoep voor 2 personen)

  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • olie (olijf, kokos, arachide)
  • 1 grote aardappel of twee kleinere, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • ca. 300-500 gram (gekookte) bloemkool of broccoli of een combinatie van beide, in stukjes
  • ½ liter paddenstoelenbouillon van een blokje en kokend water
  • scheut sojaroom (of een lepel kruidenroomkaas)
  • nootmuskaat
  • klein handje hazelnoten (ca 15) of walnoten, grof gehakt
  • 1 Elstar appel in blokjes, met schil

Aan de slag!

In een pan met dikke bodem de olie verwarmen en de knoflook kort fruiten. De aardappelblokjes toevoegen en al omscheppend kort meebakken, daarna de groente als deze rauw is. Blijf even omscheppen, de knoflook niet te donker laten worden.

Voeg de hete bouillon toe en doet de deksel op de pan. Na 15 minuten is alles gaar, voeg je nootmuskaat en sojaroom (of roomkaas) toe en kun je alles pureren met een staafmixer of in de blender. Als je restjes gekookte groente gebruikt voeg je dit pas toe als de aardappelblokjes 10 minuten gekookt hebben. Laat dan de soep weer aan de kook komen, voeg room en nootmuskaat toe en dan pureren.

Terwijl de soep kookt kun je alvast de noten kort roosteren in een hete koekenpan zonder vet. Hou apart. Verhit dan wat olie in de pan en rooster steeds omschuddend de appelblokjes tot ze rondom lichtbruin zijn.

Serveren in diepe borden en de geroosterde noten en appelstukjes er bovenop strooien. De smaak en de textuur van de appel is erg verassend en heerlijk fris-zoet.

In plaats van de noten en appel kun je natuurlijk ook spekreepjes uitbakken. Ook erg lekker!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply