Rode soep met randje

0

Het seizoen dat we paprika en andere groenten (vooral courgette is dan goddelijk lekker) konden garen op de barbecue is alweer even voorbij. De allerlaatste, nog groene, tomaatjes uit eigen tuin heb ik vorige week bij het stoofvlees gedaan.

Ik mis de smaak van zomer en de geur van geroosterde paprika, hoe lekker ik boerenkool en pompoen ook vind. Groente roosteren gaat in de oven ook heel goed, al is het wel iets minder rokerig.

Voor deze soepige smaakexplosie laat je paprika’s eerst helemaal zwart blakeren. Hoewel het velletje er gewoon afgaat blijft er toch nog een klein randje roostersmaak over. Een randje zomer.

Wat heb je nodig aan keukenspul?

 • goed afsluitbare plastic bak of zak
 • soeppan
 • staafmixer

Ingrediënten:

 • 4 grote rode paprika’s, heel
 • 2 rode puntpaprika’s, heel
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 2 of 3 tenen knoflook, gesnipperd
 • een blik gepelde tomaten
 • 1,5 – 2 liter (groente)bouillon van blokjes
 • een bosje verse tijm (uit de tuin), van harde steeltjes ontdaan
 • peper en zout
 • (kokos)room

Aan de slag

Verwarm de oven voor op de hoogste stand.  Leg de paprika’s in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze in een uur tijd rondom zwart blakeren. Draai ze halverwege een keer voorzichtig om.

Haal vervolgens de paprika’s uit de oven (pas op, heet!) en leg ze in de plastic bak met deksel of een plastic zak die je afsluit. Na een kwartiertje kun je het geblakerde vel er gemakkelijk afhalen. Snijd de paprika’s open en haal de pitjes en zaadlijsten weg. Snijd de paprika in reepjes. Verwarm de olijfolie op laag vuur en smoor de ui en knoflook.

Voeg de reepjes paprika toe en laat het zachtjes mee smoren. Dan de ontvelde tomaten erbij alles samen nog even pruttelen. Kook ondertussen water, los de (groente)bouillonblokjes op en voeg dit toe aan het tomaten-paprikamengsel.

Zet het vuur laag, voeg een handje verse tijmblaadjes toe en corrigeer op smaak met peper en zout. Laat het geheel een half uur trekken en pureer de soep met de staafmixer. De volgende dag issie nóg lekkerder.

Schep een lepeltje (kokos)room op de soep als je hem serveert en een paar tijmblaadjes voor de mooi.  En dan dikke plakken geroosterd rustiek witbrood erbij, waar je een teentje knoflook overheen raspt en een straaltje olijfolie overheen sprenkelt.

Lekker!

Reina deel regelmatig lekkere en makkelijk recepten op onze site. Meer van haar recepten vind je hier. 

Leave A Reply